За да помогне да се справи със застаряващото население на Япония, Nissan планира да въведе своя автономна таксиметрова услуга до 2027 г. Автомобилният производител обяви, че ще започне тестове от април в Йокохама, южно от Токио.

В прессъобщение Nissan пише, че Япония е изправена пред няколко предизвикателства по отношение на мобилността, включително недостиг на шофьори. Това е резултат от застаряването на населението. Заедно с местните власти, компанията планира да разположи флот от автономни таксита до 2027 г. Дори японското правителство прави ускоряването на технологиите национален приоритет. Страната е изправена пред недостиг на работна ръка със застаряващо население и хора, нуждаещи се от транспортни решения.

От 2023 г. японският закон за магистралите позволява на автономни превозни средства от ниво 4 да се движат по обществени пътища. Nissan казва, че вече е намерил бизнес модел за своята услуга за мобилност. 

Nissan също се надява да противодейства на офанзивата на своя национален съперник Honda. Марката наскоро постигна споразумение с General Motors и нейното автономно звено Cruise. Двете компании създадоха съвместно предприятие и също планират да въведат услуга за самоуправляващо се такси в Япония до 2026 г.