Националният борд по туризъм (НБТ) заема принципни позиции и се разграничава от личностни пристрастия и обвързаности, с който и да е министър на туризма. Това заявиха от организацията в своя позиция, която е провокирана от изказване на шефа на "Албена" АД Красимир Станев пред "24 часа" по-рано днес, че напуска борда, защото организацията е изпаднала в "дребнотемие и кадруване" (виж тук). 

От НБТ, която обединява големи собственици на хотели и курорти в България, заявяват, че са отговорна международно призната организация, която се придържа към най-високи професионални стандарти и изразява постигнатите в консенсус виждания на своите членове по ключови въпроси за развитието на българската туристическа индустрия.

"За съжаление през последните 9 месеца сме свидетели на безпрецедентно разделение на бранша и разбиване на утвърдените практики на институционалното партньорство и конструктивното взаимодействие между бизнеса и държавата. Най-вероятно насочването на огромен ресурс от бюджетни средства за реклама на туризма към много ограничен кръг от ползватели е в основата на това изкривяване.

От учредяването си през 2006 г. до този момент, Националният Борд по Туризъм винаги е заставал безусловно в подкрепа на всеки свой член, включително и на "Албена" АД", се казва още в позицията (пълния й текст виж  тук).

По-рано през деня няколко браншови сдружения в туризма, в това число и НБТ, разпространиха декларация, в която призовават управляващите да сменят при ротацията министърката на туризма Зарица Динкова. 

Министерство на туризма Снимка: Министерство на туризма
Министерство на туризма Снимка: Министерство на туризма