Френският производител на автомобили Peugeot се подготвя да пусне своя новаторски волан Hypersquare през 2026 г. Воланът с правоъгълна форма беше визуализиран в концептуалния автомобил Inception през миналата година. Дебютът му ще съвпадне с пускането на пазара с новите модели от B-сегмент на Peugeot, а именно суперминито 208 и кросоувъра 2008.

Изпълнителният директор на Peugeot Линда Джаксън потвърди, че Hypersquare е следващият етап в развитието на интериорите на колите на френската марка. Воланът Hypersquare ще бъде съчетан с технологията steer-by-wire, подобряваща изживяването при шофиране. При нея връзката между кормилното управление и колелата не е механична, а посредством кабел.

Джаксън обясни, че технически ще превъзхожда сегашния дизайн. Свързвайки го с технологията steer-by-wire, новото поколение правоъгълен волан ще бъде абсолютно фундаментално за Peugeot. "Той е гъвкав и предлага невероятна пъргавина", добавя тя. Технологията вече е тествана върху клиенти на марката в цяла Европа.

"Този нов дизайн на волана ще създаде повече пространство в купето, изненадвайки клиентите с допълнително пространство за краката", твърди шефката на френската марка.

Hypersquare ще бъде комбиниран с панорамния извит инфоразвлекателен екран на Peugeot, който по същество е 21-инчов дисплей на арматурното табло и персонализирани бутони за бърз достъп i-Toggle.

Джаксън подчертава и значението на интериорния дизайн, заявявайки, че данните показват, че той е основен фактор при избора на автомобил на Peugeot.