Курортът се превръща в бижу в подножието на Национален парк "Рила", не заплаха за природата

След 30 години на безвремие в курорта Мальовица, в момента гостите могат да се насладят на видимо по–добри и по–безопасни условия, без това да е за сметка на природата. Всъщност курортът се превърна в бижу в подножието на върха, точно преди входа на национален парк Рила, а не вътре в него.

А от ръководството на комплекса потвърждават, че няма планове за хотели гиганти, молове, търговски улици и нощни клубове. Може да звучи невероятно, но там няма и дори една сергия със сувенири. Което гарантира, че природата е защитена.

Плановете за развитие са ясни и всичко, което се случва, е публично - Мальовица пази автентичната визия и духа на легендите. Подобрените условия я възраждат като място за ценители. Ще направим всичко възможно Мальовица да продължи да бъде визитната картичка на българския алпинизъм, но и държим да се погрижим и за модерния облик,  обясняват от курорта. 

Проверки от община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната агенция по горите, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Министерството на туризма и други институции потвърждават доброто развитие на комплекса и липсата на нарушения при изпълнението на програмата. 

А относно появили се публикации, че липсва  прозрачност за бъдещото развитие на курорта, от ръководството му посочват, че Мальовица може би е най-публичният курорт и никой от настоящите инвеститори не планира той да придобие мащабите на по–големите си събратя  като Боровец, Пампорово или Банско.

В множество интервюта пред медиите от ръководството на комплекса заявяват, че винаги ще бъде място за ценители на спокойствието, уюта и природата.

Несъстожятелно било и твърдението, че се вземат части от Национален парк "Рила" - компанията "Агросим" е дала на държавата част от своите площи за постигане на коректно картографиране, а не е вземала такива.

Проверките в курорта са постоянни и това не вреди на комплекса, а е част от работата на институциите. Дори и тезе от миналата седмица, извършени от РИОСВ София, РДНСК и други институции, доказаха, че няма проблем с поставените светлини на пистите за вечерни ски спускания, както и изградените инсталации за изкуствен сняг. Опровергани бяха и твърденията, че се изсичат дървета незаконно, казва от комплекса. 

На Мальовица работи и нощна писта.
На Мальовица работи и нощна писта.
Мальовица предлага пленителна природа и конкуретни цени.
Мальовица предлага пленителна природа и конкуретни цени.