Може да има ново увеличение след промени в кодекса

Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” може да се окаже с 30% и дори повече по-висока цена, ако шофьорът е направил катастрофа през последните 3 години. Това става ясно от критериите, които повечето компании прилагат за изчисляване на тарифите.

В сряда правителството прие промени в Кодекса за застраховане, които въвеждат системата бонус-малус. При нея тези, които спазват правилата, получават отстъпки от цената на полицата, а шофьорите с нарушения плащат повече. Всеки застраховател сам преценява по каква методика ще изчислява цените, като може да ползва данни от Гаранционния фонд. В него има регистър на заявените щети при произшествия.

Повечето компании на практика вече са въвели система с различна тежест на критериите за оценка. Това обяснява и значителните разлики в цените на полиците за леките автомобили.

Повечето компании оценяват по-мощните коли като по-рискови, защото високата скорост на движение е фактор за по-тежки произшествия. Като правило те залагат 50% от надбавката над базовата цена на полицата да се формира от мощността на двигателя, цената на колата и годината на производство, както и населеното място, в което най-често се кара автомобилът.

Останалите 50% от цената на “Гражданска отговорност” се определят от възрастта на водача, стажа, както и от списъка с произшествията му за определен период.

Така при еднакви параметри на автомобила разликата в цената на застраховката може да достигне и 140 лева в зависимост от това дали има катастрофи, или не. При повечето компании завишението за шофьорите нарушители се движи между 61 и 92 лева. Има и застрахователи, при които цената не зависи от катастрофите.

Но голяма част от компаниите дават отстъпки при едновременно сключване на “Гражданска отговорност” и “Каско”.

Ново увеличение на полиците може да има след окончателното приемане на промените в застрахователния кодекс. Причината е, че се вдигат лимитите на изплащаните обезщетения по “Гражданска отговорност”. За вреди, при които има телесно увреждане или смърт, стойността се качва от 10,42 млн. лв. на левовата равностойност на 6,45 млн. евро. За имуществени вреди промяната е от 2,1 млн. лв. на 1,3 млн. евро.