Завод на Mercedes-Benz в САЩ вече използва хуманоидния робот Apollo. Той е разработен от американската компания Apptronik. Роботът-работник е с размерите на средностатистически човек - с височина 170 сантиметра и тегло 73 килограма. Аполо е способен да вдигне 25 килограма товар. Задачите на робота във фабриката включват проверка на качеството на компонентите и доставянето им на поточната линия. Планирано е на хуманоидните роботи да бъдат поверени физически тежки, повтарящи се и рутинни задачи, за които е "все по-трудно да се намерят надеждни работници", се казва в официално изявление на Apptronik.

Financial Times пише, че това е един от първите експерименти с използването на хуманоидни роботи в автомобилната индустрия. Едно от предимствата на тяхното използване е, че няма нужда да се реорганизира пространството във фабриките, тъй като такива машини (за разлика например от роботизирани колички) се движат по същия начин като хората.

От Mercedes-Benz увериха, че не планират напълно да заменят хората с роботи. "Все още се нуждаем от първокласни работници, които могат да се справят с всички сложни задачи, свързани с производството на автомобили", казва производственият директор Йорг Бурцер. Той обаче добавя, че компанията обмисля възможността за използване на роботи Apollo не само на поточната линия, но и за други цели.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск също работи върху създаването на хуманоиден робот. Прототипът, известен като Olimpus , е способен да изпълнява прости задачи като поливане на растения и пренасяне на кутии.

От американския клон на BMW наскоро също обявиха, че ще почнат да назначават на работа хуманоидни роботи.