II-ри Национален форум „Смелост, солидарност, социална работа“, посветен на проблемите и решения в сферата на социалната работа, се проведе на 19 февруари в София.

Събитието събра социални работници и специалисти от цялата страна, държавни институции, общини, граждански организации и професионалисти в сферата на социалната грижа. Организатори са фондациите „За нашите деца“, „Международна социална служба – България“, „Светът на Мария“, SOS Детски селища – България, Коалиция „Детство 2025“, Националния алианс за социална отговорност и Национална мрежа за децата. 

Над 120 експерти от социални дейности в цялата страна се включиха във форума в деня на професионалния си празник - Световния ден на социалната работа, който се отбелязва всеки трети вторник на месец март в израз на признание и уважение към работата на тези, които подпомагат най-уязвимите хора и общности.

 Дискусиите бяха открити от заместник-министъра на труда и социалната политика Елка Налбантова, Мина Йовчева - директор на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" към Столичната община, Белла Дамянова, координатор “Политики за децата” в НМД и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата (НМД).

 “Социалната работа не е като останалите професии. Тя е сред дейностите, които се основават на най-човешкото у нас, затова и изкуственият интелект няма как да я замени. Между задълженията на държавата и инидивидуалния човек стоите вие - неправителствените организации. Много са дейностите, на които разчитаме на вас - да сте в регионите, до които не достигаме, да запълвате законодателни и структурни пробойни, да сте гъвкави и бързи тогава, когато институциите не успяват заради редица административни стъпки. Благодаря ви, че обменяте с нас информация и опит. Решени сме да продължим срещите си с вас и тази година. Работа и ресурси има за всички. В наше лице винаги имате най-силни привърженици.”, каза Елка Налбантова на откриването на форума.

 “В основата на социалната работа е душата. По-малко помним победите, повече живеем със загубите и най-тежките и трудни случаи. Радвам се, че този форум отправя посланието, че вие сте значими и можем да направим още много и добри неща заедно. Искам да видя едно ново младо поколение специалисти в социалната сфера”. С тези думи приветства присъстващите Мина Йовчева, директор на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" към Столичната община.

 В първия панел, модериран от проф. Нели Петрова, председател на Управителния съвет на Институт за социални дейности и практики, бяха представени добри практики за подкрепа на различни целеви групи. Бяха излъчени кратки филми с истории от ежедневната работа на социалните работници с деца, възрастни и хора от уязвими групи. В дискусионен формат присъстващите споделяха какво за тях е да си успешен в сферата, каква компетентностна и трудово правна подкрепа липсва.

 По повод разказаните в залата успехи и предизвикателства в социалната работа, Георги Богданов сподели: “Искам днес да говорим за смелостта. Смелостта да намерим онзи човек или организация в социалната сфера, които да обединят общността на социалните работници, да представляват интересите им, да говорят от тяхно име и да помагат за професионализирането на хората с тази професия и за отстояване значението и стойността на техния труд.”.

 Мария Василева, експерт „Медии и комуникации“, говори в панела “По-видими, по-разбрани и по-успешни! Защо все още образът на работещите в социалната сфера остава негативен, а професията не толкова желана.”. Баха излъчени филми с журналисти от БНР и БНТ за добрите практики в отразяване на случаи от теренната работа на социалните работници и важността на това да се разказват живите истории за помощ и трудности. Медиите обичат кратки и ясни отговори и фактология, разказ за случилото се на разбираем език, как е помогнато на конкретен човек и защо това е важно. Това бяха част от насоките, дадени в рамките на панела, за да може експертите в социална сфера да постигат по-успешно популяризиране на общественозначимата си дейност.

 Във втората част на форума беше поставен фокус върху визията за развитието на човешките ресурси в социалната сфера и върху повишаване на капацитета на съществуващата мрежа от услуги със средства от Европейския социален фонд и Плана за възстановяване и устойчивост. В дискусиите участваха Дани Колева, програмен директор „Закрила на детето“, УНИЦЕФ България, аместник министър Елка Налбантова, Георги Богданов от Национална мрежа за децата, Десислава Ушколова - началник отдел „Програмиране и договаряне“ в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в МТСП и др.