Децата до 7 години пътуват безплатно с влак, но досега това било за сметка на "БДЖ - Пътнически превози". Днес правителството промени свое постановление от 2001 г. за групите пътници, които пътуват безплатно или с намаление по железницата. Според измененията за превоза на децата с влак БДЖ ще бъдат компенсирани от бюджета, както е с автомобилните превози.

Според вносителя, министерството на транспорта, досегашното правило създава неравнопоставеност на превозите с железопътен транспорт  в сравнение с автомобилния транспорт, който получава компенсации за тези превози. 

Актуализирани са и условията за превоз на учащи със 75% намаление от редовните цени на пътуване, когато извършват групови пътувания, организирани от учебно заведение. 

Тези пътувания са били уредени с постановления на МС от 1976 и от 1982 г., които са отменени "мълчаливо", тъй като  са регламентирали обществени отношения преди демократичните промени. Това е и причината Министерството на финансите да няма валидно правно основание за предоставяне на средства от централния бюджет за групови пътувания на учащи с железопътен транспорт със 75% намаление. То е плащало компенсации до средата на миналата година, а след това е спряло. 

С приетите промени и този проблем се решава.