БСП иска отлагане на либерализацията на пазара ток за битовите потребители. Такъв законопроект внасят от левицата, съобщи в кулоарите на парламента лидерката Корнелия Нинова.

Те предлагат излизането на свободния пазар за битовите клиенти да се отложи с 1 година и да влезе в сила от 1 юли 2025 година, вместо тази година.

Причината е, че това би оскъпило тока за домакинствата с до 20 %. Това от своя страна криело риск за икономиката и за еврозоната, защото би повишило и инфлацията.

Инфлационният критерии е именно този, който страната ни все още не покрива за влизането ни в Еврозоната.

Нинова посочи, че ангажиментът за пълната либерализация на пазара на ток е записан в ПВУ, но там нямало конкретна дата, в която са бъде изпълнено и отлагането на реформата с 1 година нямало да бъде фатално.

В Закона за енергетиката сега е записано, че през 2026 г. всички битови потребители трябва да излязат на енергийния свободен пазар. Законът предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия.

Регулираните цени за крайните битови потребители трябва се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.