Всички договори за обществени поръчки или други, при които се плаща с публични средства, трябва да бъдат вписани в регистър към НАП и митниците.

Това предвиждат промени в наредба, изготвена от финансовото министерство и публикувана за обществено обсъждане. Тя описва условията и реда за разплащания с публични средства. Промените се правят заради нови текстове в данъчно-осигурителния кодекс, които вече са в сила. С тях бе намален прагът на договорите, при които трябва да бъдат уведомени приходните агенции - от 30 000 на 10 000 лв.

В приходните агенции трябва да бъдат дадени номер и дата на договора, срок и стойност, с кого е подписан, както и банковата сметка и нейният титуляр, по която ще се извършват плащания.

НАП и митниците ще правят проверка, преди да бъдат преведени пари. Целта е да се установи дали получателят има задължения към бюджета. Ако се установят такива, те се прихващат от плащанията по договора.

За да бъде осъществен този контрол, всички разпоредители с бюджет задължително уведомяват приходните агенции за размера на сумата 10 дни преди самото плащане. В случаите на липса на писмен договор се посочват данни за първичните платежни документи, въз основа на които се превеждат сумите.

Промени в предоставените данни по сключен договор или по уведомление за предстоящо плащане се правят в 5-дневен срок от настъпването им.

Задължението за подаване на информация е и за договори по европейските програми, а за общините, и по програмата за саниране.

НАП и митниците трябва да получат информация и ако бъде издаден изпълнителен лист  за над 1000 лв. по сключен договор.