Ателиетата, които се намират в жилищни сгради, вече ще може да се дават легално под наем на туристи за нощувка, а при регистрацията и категоризацията на хотели и заведения се въвеждат редица административни и финансови облекчения. Това предвиждат промени на Закона за туризма, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма. По закон то ще продължи 30 дни и направените по проекта забележки на браншови организации и граждани ще бъдат внесени в Министерския съвет заедно с проекта и мотивите към него.

Ателиетата в жилищни сгради и сега се отдават много често за краткотрайно настаняване на туристи чрез платформи като AirBNB, booking.com и други подобни, но промяната дава възможност те вече да бъдат регистрирани като места за настаняване и така

тази дейност се изсветлява,

е написано в мотивите към промените. Регистрацията им се прави в местната община, като дефинициите са разширени, допълнени и конкретизирани, така че да се тълкуват еднозначно от кметовете и от собствениците на ателиетата.

Допреди 3 години ателиетата в България все още нямаха статут на жилища и това позволяваше плащането на по-нисък данък за тях. През 2020 г. с промяна на Закона за устройство на територията обаче такива имоти, намиращи се в жилищна сграда, придобиха статут на жилища и вече може да се декларират като основни за живеене.

По-голямата част от текстовете в проекта се отнасят до категоризирането на туристически обекти - хотели и заведения. Една от новостите е, че при промяна на юридическото лице, на което е издаден предходният документ за категория, вече няма да се изисква

обектът да минава отново през категоризация,

което е по-дългата и по-скъпа процедура. Ще се изисква само новият собственик да подаде заявление за промяна на обстоятелство.

Освен това сега заведенията, които не подлежат на категоризация, са тези с до 10 места за сядане. С проекта местата стават 12.

Когато пък на някого е отказана категоризация или регистрация, след 3 месеца ще може отново да подаде заявление, вместо да чака сегашния 6-месечен срок.

С проекта се променят и дефинициите за редица туристически обекти, за което браншът настоява от много време. Например “туристическо селище”, “семеен хотел”, “апартаментен туристически комплекс” и др. Например за апартаментен туристически комплекс отпада досегашното изискване в него да има комплекс за хранене.

Правомощията на туристическия министър при разработването, изпълнението и контролирането на проекти и програми за финансиране на туристически дейности са увеличени.

Според проекта занапред в името на туристически обект се забранява да фигурира друг вид обект. В бранша липсата на тази забрана често се използва, като към името на хотел са добавя СПА или уелнес, независимо дали има сертифициран такъв център.