„От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%. Правителството реши за увеличаване на дневната тарифа с 5% и отпадане на нощната. Това означава около 5-6 лева по-високи сметки на домакинство", заяви енергийният експерт и бивш зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев пред NOVA NEWS.

По думите му либерализацията на пазара не може да бъде отменена, защото сме закъснели с нея десет години. „Няма кой да стои и да ни чака. Ако я отменим, ни чака наказателна процедура", предупреди той.

Куюмджиев изтъкна, че цената на пазара на ток ще е различна в отделните региони на страната. „Ако на 1 юли цената на свободния пазар е по-висока от тази на регулирания, ще се получи дупка в приходите на ЕРП-тата, която някой трябва да запуши. По закон компенсациите трябва да дойдат от Фонд „Сигурност на електроенергийната система", каза бившият зам.-енергиен министър.

Недостигът в този Фонд е, че той се захранва от сертификати за въглероден двуокис, които ни се полагат като държава. Другият начин, по който се получават пари, е таксата „отговорност към обществото". Тази година цената на квотите падна, производството на ток също се намали, а Фондът има задължение за много плащания, обясни енергийният експерт.

По думите му, ако на 1 юли при либерализацията на цената на тока е по-висока, отнякъде трябва да се намери компенсация за електроразпределителните дружества. „Тогава правителството трябва да реши още по-голямо повишаване на цените на тока", каза Куюмджиев.

Относно развитието на ядрената енергетика той посочи, че има планиран фонд от 400 млрд. евро за подпомагане на държавите, които искат да развиват ядрената енергетика. „Идете в Брюксел, направете едно проектче, да вземем от тези пари и да построим новите блокове на АЕЦ „Козлодуй", обърна се той към управляващите.

Той даде пример с няколко европейски страни, които сега започват да строят или да отворят отново своите ядрени мощности. „Тези 400 млрд. ще стигнат за 10-15 реактора. Ако не се задействаме, може да загубим пари", каза Куюмджиев.

„Всяко решение за строеж на нови газопроводи, нефтопроводи, далекопроводи, което повишава свързаността, е добро. За започване на това строителство бяха заделени парите за „Булгартрансгаз", без да има предварително проучване", е мнението му.

Относно преговорите за евентуална ротация в управляващата коалиция той каза, че иска да има стабилно правителство. „Не ми е все едно. Очаквам начело на енергетиката най-сетне да застане човек, който разбира", допълни Явор Куюмждиев.