Сенатът на САЩ тази сутрин прие с огромно мнозинство законопроект за бюджета в размер на 1,2 трилиона долара, като по този начин осигури финансирането на правителството до края на фискалната година, започнала преди шест месеца, и предотврати частичното спиране на работата на правителството, предаде Ройтерс.

Законът бе приет със 74 гласа "за" срещу 24 гласа "против".

Ключовите федерални агенции, включително министерствата на вътрешната сигурност, правосъдието, външните работи и финансовото министерство, в което се помещава данъчната служба, получиха финансиране до 30 септември, след като законопроектът беше приет в горната камара на американския Конгрес, където демократите имат мнозинство, предава БТА. 

Мярката обаче не включва финансиране за предимно военната помощ за Украйна, Тайван или Израел, което е включено в друг законопроект, приет от Сената, но игнориран от доминираната от републиканците Камара на представителите, отбелязва Ройтерс.

Лидерите на Сената снощи прекараха часове в преговори относно редица поправки към законопроекта за бюджета, които в крайна сметка бяха отхвърлени. Забавянето отложи приемането му след крайния срок снощи в полунощ. Службата за управление и бюджет на Белия дом обаче заяви, че няма да бъде наредено на агенциите да затворят, като изрази увереност, че Сенатът ще приеме законопроекта без забавяне, което и стана.

Въпреки че Конгресът в крайна сметка прие важния законопроект, отново излязоха на показ дълбоките партийни различия, както и ожесточените разногласия в рамките на раздробеното републиканско мнозинство в Камарата на представителите, коментира Ройтерс. Консервативната републиканка Марджъри Тейлър Грийн заплаши, че ще предизвика гласуване за отстраняване на председателя на Камарата Майк Джонсън, колега републиканец, за това, че е допуснал мярката да бъде приета.

Законопроектът предвижда финансиране на министерството на отбраната на САЩ в размер на 886 милиарда долара, включително повишаване на заплатите на американските войници. Президентът Джо Байдън каза, че ще го подпише.