Tesla продължава напред с разработването на своя хуманоиден робот Optimus, който бе представен във второто си поколение в тестова фаза. Американците явно напредват бързо с усъвершенстването на хуманоидния си робот, защото се подготвя да бъде използван като нормална работна сила в гигафабриките за производството на електрическите автомобили на марката. 

Tesla е публикувала над 60 обяви за работа, свързани с разработването на нейния робот и една от търсените позиции е мениджър, който следва развитието на Optimus за извършване на всекидневни операции и да го научи как да работи във фариката.

Въпросният техник ще трябва да работи с екип от експерти, за да позволи на Optimus да се движи правилно в работна среда и да създаде производствени линии и инфраструктури, подходящи както за роботи, така и за хора.

Роботът на Tesla, представен през 2021 г. , остава приоритет за компанията. Собственикът Илън Мъск е убеден, че може да го пусне в продажба още догодина и е сигурен, че може да отвори все още неизследван пазар, който в бъдеще може да струва повече от този на електрическите автомобили.

Намерението на Мъск е да предостави полезен помощник, който е способен да изпълнява всички напрегнати, опасни или скучни задачи, които сега все още се възлагат на хората. Босът се надява да пусне на пазара роботите  на цена под 20 000 долара бройката.

От BMW също обмислят възможността за използване на хуманоидни роботи в своите заводи.