И европейската статистическа служба "Евростат" щяла да проследи как измерваме инфлацията у  нас, тъй като щяло да има мисия през септември в България. 

Това стана ясно по време на изслушването в парламента на председателя на НСИ Атанас Атанасов, който беше извикан от депутати на "Възраждане", за да даде информация за статистическите показатели, касаещи влизанието ни в еврозоната.

Той увери, че статистическите показатели на НСИ няма как да бъдат манипулирани в посока на изкуствено променяне на данни, така че да покриваме изискванията за приемане на еврото, както от "Възраждане" се усъмниха.

Атанасов посочи, че данните се проверяват и от "Евростат", септември щяло да има тяхна специална мисия, посветенна именно на инфлацията.

От вчера имало и мисия на ОИСР в НСИ за данните за инфлацията и присъединяването ни към еврозоната.

Данните за дефицита ще бъдат публикувани на 22 април за 2023 година. Тогава всички държави в ЕС едновременни ще публикуват данни за дефицита и съотношението му към БВП на съответните държави.

НСИ и всички държави членки използват три метода, за да изчисляват БВП-то, това е гаранция, че не може да бъдат неверни резултатите, увери още шефът на НСИ. 

НСИ прави двойна проверка на цените на храните, тъй като техни служители проверявали на място какви са цените, обясни още шефът на националната статистика.

Структурата на потребителската кошница се определя веднъж годишно и информацията се предава към Евростат, у нас няма плаваща кошница, това според Атанасов изключвало варианта за манипулации.

Според Атанасов ако таксите за студентите бъдат премахнати, това щяло да доведе до понижаване на инфлацията.

Припомняме, че таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища трябва да отпаднат още тази година, ако предложените промени в Закона за висшето образование бъдат приети от депутатите.