Националният план за справедлив преход (НПСС) трябва да се изготви в рамките на Консултативния съвет по Европейската зелена сделка. Това считат от Икономическия и социален съвет (ИСС). Според експертите е нужно създаване на специална Комисия за справедлив преход с участието на ангажираните министерства, социалните партньори и неправителствения сектор в рамките на Консултативния съвет.

За да бъде преходът справедлив, изготвянето на НПСП трябва да бъде съпроводено с приемане на национална програма за компенсиране на работещите и служителите, засегнати от закриването на ТЕЦ и мини и останали без алтернативна заетост работници, посочват в прессъобщение от ИСС, откъде посочват, че е приета резолюция на тема: „Национален план за справедлив преход- ключов инструмент за осъществяване на прехода по отношение на климата икономика". Документът е гласуван с мнозинство и беше разработен по собствена инициатива.

Високата скорост, с която се развиват законодателните инициативи на Европейската зелената сделка, налага да се извърши задълбочена оценка на социално-икономическото и екологичното въздействие на прехода, коментират от ИСС. За това е необходимо планиране с краткосрочна, средносрочна и дългосрочна визия за развитие на икономическите сектори и региони, които ще бъдат повлияни от нисковъглеродното развитие на икономиката, отбелязват от институцията.

„ИСС отбелязва с тревога, че държавните институции в страната нямат готовност да посрещнат предизвикателствата на зеления преход при интензивно развиващите се процеси на затихване на въгледобива и производството на електроенергия от въглища", се казва още в позицията.

Преди ден от социалното министерство потвърдиха, че започва картографирането на уменията на заетите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3". Министърът в оставка Иванка Шалапатова проведе среща с изпълнителния директор на компанията Васил Щонов и представители на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда „Подкрепа" (КТ „Подкрепа").

Заявени са две масови уволнения на работници в дирекция "Бюро по труда" в област Стара Загора, съобщи днес на пресконференция директорът на институцията Любен Георгиев. Той обясни, че едното е за съкращения на работници в „КонтурГлобал Марица Изток 3", където ще бъдат освободени 160 служители. Второто предприятие, където ще има приключване на трудовите отношения с голяма част от работещите, е „М+С Хидравлик" АД в Казанлък, пише БТА.