• Инспектори като тайни клиенти ще играят в сайтове, следят за правилата 
  • Скоро ще стане възможно сторниране на залози при отложени срещи или при договорени мачове

Общи действия срещу прането на пари и тероризма започват Националната агенция за приходите, ДАНС и браншови организации от хазарта, съобщиха от НАП. Инициативата е на изпълнителния директор на агенцията Румен Спецов и неговия заместник Георги Димов и бе представена на среща в сряда.

Експертите на ДАНС разяснили на бизнеса неговите права и задължения, изпълнението на които цели да не допусне прането на пари през залаганията. По закон всеки хазартен оператор е задължен да следи за съмнителни преводи, да изисква деклариране на произхода на парите за залаганията, както и да изплаща печалби над определен размер по банков път. Така има пълен контрол по веригата.

“НАП е партньорски ориентирана и е на разположение да оказва съдействие на бизнеса при изпълнението на задълженията. Високо ценим ангажираността на браншовите хазартни организации в превенцията и ефективното противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризъм", заяви Спецов.

Предстоящи промени в наредба, обсъдени с бизнеса, ще позволят прилагане на метода "таен клиент" при онлайн залаганията, каза Александър Попов - директор на дирекцията за контрол над хазарта в приходната агенция. Така инспекторите ще установят

дали сайтовете за залагания спазват законовите правила

и дали не действат в ущърб на клиентите си. Бизнесът пък ще се изчисти от нелоялна конкуренция.

Друга поправка, подкрепена от бизнеса, ще позволи от сървърите им, които са в непрекъсната връзка с НАП, да бъдат сторнирани залагания за срещи, които са били отложени или за които има съмнения, че са били уговорени например. В момента такава операция не е възможна, което създава проблеми на операторите и при проверките от данъчните инспектори.

НАП и хазартните оператори започват и обща подготовка за Олимпийските игри, по повод на които се прогнозират по-високи рискове от появата на мръсни пари, които да бъдат изпрани през залаганията, както и на по-голям трафик през нелегални зали и сайтове.

Обмислят се промени и в регламента за поддържането на регистъра на зависимите от хазарт, които доброволно са пожелали да не бъдат допускани в сайтове за залагане и игрални зали.

Интересът към него непрекъснато расте,

има дни в които се входират по над 100 заявки. Правилото е такова, че когато едно лице се впише доброволно в регистъра, хазартните оператори са длъжни да не го допускат до залагания.

НАП готви промени и в изискванията за този регистър, които да отстранят пропуските при контрола върху онлайн залагания от вписани там хора. Освен това ще се търси начин да се отстрани и друг сериозен проблем по повод приложението му. В момента е регламентирано лица от списъка да не се допускат до сгради, в които има казина, бингозали и други съоръжения за игри.

По този повод работодатели

не искат да наемат такива хора, за да не си навлекат глоби,

тъй като в сградите, където са офисите на компаниите, има и дейности, свързани с хазарт. Търсели се консултации и със социалното министерство, така че да не се пречи на хората, обявили доброволно своята хазартна зависимост, да имат работа.

АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ
АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ