Изправен пред сложна и напрегната международна обстановка и трудни задачи във вътрешните реформи, развитие и поддържане на стабилността, въпреки непрекъснатия натиск, през 2023 г. Китай, като огромна икономика, постигна добри резултати във възстановяването на националното стопанство. Този стабилен икономически растеж ще даде силен тласък на китайско-българското сътрудничество.

I. Икономиката на Китай продължава да се развива и подобрява

Постигнат бе стабилен напредък с нови двигатели, водещи висококачественото развитие на китайската икономика. През 2023 г. БВП на Китай надхвърли 126 трилиона юана, което е ръст от 5,2% на годишна база. Разполагаемият доход на глава от населението нарасна с 6,1%, индексът на потребителските цени се повиши с 0,2%, а платежният баланс е като цяло балансиран. Външната търговия на Китай нарасна въпреки спада и делът на страната на световния пазар остана стабилен. Износът на електромобили, фотоволтаици и литиеви батерии се е увеличил с близо 30% на годишна база, а общият обем на вноса и износа на трансгранична електронна търговия е нараснал с 15,6% на годишна база. Ускорено бе развитието на интелигентно, екологично и от висок клас производство и Китай за първи път стана номер едно в света по брой на 100-те най-добри клъстера за научни и технологични иновации. Водени от нови технологии, нови индустрии, нови бизнес модели и форми, оформят се с бързи темпове новите производителни сили.

Теорията за „пик на китайския възход" не почива на реални основания. Напоследък някои западни политици, медии и представители на академичните среди лансират тази теория с намерението да намалят перспективите за развитието на Китай и да подкопаят очакванията за неговия ръст. Тези твърдения обаче противоречат очевидно на логиката, фактите и историята. Нормалната логика сочи, че когато една икономика расте по размер, е нормално темповете на този растеж да се забавят. Отчитайки това, Китай възприе нова концепция за развитие, без да прибягва до агресивни стимулиращи мерки или политика, водеща до натрупване на дългосрочни рискове в замяна на краткосрочен растеж. Така че общата тенденция за устойчив икономически растеж на Китай остава непроменена и мнението, че китайската икономика е достигнала своя връх, е недалновидно. В хоризонтална перспектива, през 2023 г. китайската икономика остана локомотивът, движещ световния растеж, допринасяйки отново с над 30% за него, надминавайки съвкупния принос на Америка, Европа и Япония. В сравнение с други големи икономики, Китай все още е лидер по растеж. Във вертикална перспектива, от края на миналия век винаги са се чували критични гласове по отношение на китайската икономика, но въпреки това, тя продължава да има уникални характеристики. В случая фактите са тази, които опровергават най-добре теорията за „икономическия колапс на Китай", а те показват, че през януари и февруари китайската икономика продължи възходящата си тенденция от миналата година, като добавената стойност на индустриалните предприятия над определен размер се увеличи със 7% на годишна база; стокообменът с чужбина нарасна с 8,7%, като ръст отбелязаха и износът и вносът в китайски юани и щатски долари.

II. Очаквания за бъдещето на китайската икономика

Четири основни предимства са в основата на икономическото развитие на Китай. Първо, предимството на търсенето, което създава огромния размер на пазара. Над 400 милиона души в Китай са част от групата на хората със средни доходи и техният брой продължава да нараства. През 2023 г. крайното потребление ще допринесе с над 80% за икономическия растеж. Националната програма за подмяна на стари потребителски стоки с нови ще затвърди още повече инерцията. Второ, предимството на предлагането, в чиято основа е цялостна индустриална система. Китай е единствената страна в света с всички индустриални категории, изброени в Класификацията на икономическите дейности на ООН, включително 41 големи, 207 средни и 666 малки категории. Благодарение на това, Китай може да отговори бързо както на нуждите на широкомащабно стандартизирано производство, така също така и на персонализирано. Трето, предимството на системата на социализма с китайска специфика. Китай винаги се е придържал към философия за развитие, ориентирана към хората, разреши наследения от историята проблем с абсолютната бедност и прилага стратегия за съживяване на селските райони. Миналата година доходите на селските жители нараснаха с по-бързи темпове от тези на градските. Въпреки че гарантира, че пазарът играе решаваща роля в разпределението на ресурсите, държавата се намесваше по-оптимално при необходимост. Чрез визия за бъдещето, в международната конкуренция появилите се в Китай нови икономически форми спечелиха от предимството на първия. Четвърто, предимството на голямо количество висококвалифицирана трудова сила. Китай активно насърчава преминаването от демографски дивидент към дивидент от таланти и стои стабилно на първо място в света по брой на завършилите STEM образование.

Високото ниво на отваряне предлага възможности за световната икономика. Нивото на митата в Китай се понижи до това на развитите страни-членки на Световната търговска организация (СТО). Бяха формулирани и влязоха в сила поредица от политики за оптимизиране на чуждестранните инвестиции. Ние ще намалим допълнително бариерите за достъп до пазара за чужди капитали, ще премахнем напълно ограниченията пред тях в производството и ще улесним навлизането им в телекомуникациите, медицинските грижи и други сегменти от сектора на услугите. Ще продължим да провеждаме Кантонския панаир, Международното изложение за внос в Китай, Конференцията за електронна търговия, ще възстановим допълнително полетите до чужди държави, ще улесним кандидатстването за визи за представители на бизнеса, ще подпомагаме предприятията в насърчаването на търговията и координацията на търсенето и предлагането и ще създаваме повече възможности за печалившо сътрудничество.

III. Съществува широко пространство за икономическо и търговско сътрудничество между Китай и България

Китай и Европа са партньори, чиято основна насока в отношенията им е сътрудничеството, а перспективите са за взаимноизгодно развитие. И двете страни само се облагодетелстваха от развитието на другата, и никога не са си навредили. През последните 20 години търговията между Китай и Европа се увеличи шест пъти, а двупосочните инвестиции – повече от пет пъти. Ключови проекти между Китай и Европа, като железопътната линия Белград-Будапеща, Пирейското пристанище в Гърция, Пелешацкият мост в Хърватия, създадоха допълнителни възможности за повишаване благосъстоянието и перспективите за местните хора и насърчиха социалното и икономическо развитие в тези райони. Практиката за „декитаизация"в името на „намаляване на риска" всъщност представлява загуба на възможности, стабилност и развитие и именно европейските компании и хора са тези, чиито интереси са наистина накърнени.

България е активен поддръжник и важен участник в сътрудничеството в рамките на инициативата „Един пояс, един път" и това между Китай и страните от Централна и Източна Европа. През последните години икономическите и търговски отношения между Китай и България постигнаха удовлетворителни резултати. Двустранната търговия нараства стабилно в продължение на седем поредни години. През 2023 г. българският износ за Китай се е увеличил с 23,7%, което допълнително стесни търговския дефицит. Двупосочните инвестиции се ускориха, сътрудничеството в гражданската авиация отбеляза напредък и обменът на кадри се увеличи. Това е резултат от съвместните усилия на двете страни. Вярвам, че с ускоряване на енергийния преход, разгръщане на инфраструктурното строителство, бързото развитие на изследванията и приложенията в нововъзникващи области като изкуствения интелект и постепенното прилагане на политиката на Шенгенското пространство, ще продължи да се освобождава потенциалът за двустранно сътрудничество в зелените и цифровите технологии, в инфраструктурата, туристизма и други области. Тази година ще отбележим 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. Искрено се надявам, че двете страни ще се възползват от тази възможност, за да реализират своите предимства, да разширяват и задълбочават практическото сътрудничество и да постигат реални и взаимноизгодни резултати.