"Сяоми" (Xiaomi) пусна днес на официална церемония в Пекин дългоочаквания си електрически автомобил - новия седан "Спийд Ултра 7" (Speed Ultra 7), съобщи Си Ен Ен. 

Лий Юн, основател и главен изпълнителен директор на популярния китайски производител на смартфони, заяви, че иска първият електрически автомобил на компанията да е "най-добре изглеждащият, лесен за управление и интелигентен автомобил", с цена 500 000 юана (69 180 долара).

"Сяоми" иска да създаде "мечтана кола", сравнима с тази на "Порше" (Porsche) и "Тесла" (Tesla), написа той вчера във "Вайбо" (Weibo).

"Ако искаме да сглобим добри автомобили, трябва сериозно да се поучим от двата най-добри производителя в света", добави той 

"Сяоми" се надява, че споделената операционна система на новия електрически автомобил с телефоните, лаптопите и други устройства на компанията, ще се хареса на клиентите. 

"Спийд Ултра 7" е елегантен седан с четири врати, С-класа, с пробег до 700 километра, съобщи "Шанхай дейли". Продажбите на модела с цени, започващи от 215 900 юана (29 880 щатски долара), стартират от днес след церемонията по пускането му на пазара, пише БТА. 

Големите автомобилни амбиции на компанията обаче идват на фона на все по-интензивната конкуренция в сектора в Китай. Най-големият пазар на електрически автомобили в света, който разчита на сериозни държавни субсидии, предлага повече автомобили, отколкото се търсят на вътрешния пазар.