Имате я, макар да не приличате на Батман. Тя е свързана с това, което правите най-лесно

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Всеки човек е добър в нещо. Но често не осъзнаваме и подценяваме това, с което се справяме добре. Причината е, че то ни изглежда много лесно тъкмо защото използваме за него нашата суперсила", твърди Уитни Джонсън. Тя е успешен треньор по личностно развитие и лидерство, автор на няколко книги.

Повечето хора не смятат, че притежават някакво уникално умение. Причината за това пък е, че разсъждават за себе си като за герой от комикс: "Суперсили има Батман, аз нямам. Аз съм си обикновен човек".

В реалния живот обаче не става дума за свръхталанти. Става дума за специфични способности, които имате в по-голяма степен от колегите си.

Може да притежавате харизма и дарба да убеждавате. Може да ви идва отвътре организацията - успявате да подредите така хората и действията, че работата да се свърши по най-добрия начин. Може да съобразявате бързо, да се мобилизирате и да се справяте ефективно дори под стрес.

Не осъзнавате вашата суперсила, защото когато правите нещо, без да ви коства големи усилия, вие мислите, че то е също толкова лесно за всички останали. Това ви носи загуби - не се възползвате от силните си страни. Може би дори полагате огромни усилия, за да се справяте с неща, които не са за вас, вместо да използвате своите таланти за това, в което сте наистина добри, казва Уитни Джонсън.

Даже е вероятно, когато шефът идентифицира вашите таланти и ви постави задача, в която да се възползвате от вашата суперсила, вие може да си помислите, че той ви няма доверие, защото ви дава нещо толкова лесно, предупреждава специалистката.

Джонсън предлага да си зададете три въпроса, които ще ви помогнат да идентифицирате вашата професионална суперсила.

1. Какво ви дразни?

Хората обикновено изпитват раздразнение и нетърпение, като гледат как другите се затрудняват и не успяват да изпълнят елементарна задача. Примерно да направят маршрута на предстоящите срещи извън офиса така, че да не губи екипът излишно време за пътуване. Или да подготвят офертата, която трябва да представите на партньорите, възможно най-атрактивно. Или да обяснят разбираемо на шефа какъв е проблемът.

Задачата е елементарна според вас. Именно по тази причина може да използвате нещата, които ви дразнят, за да разпознаете вашата суперсила, съветва експертката.

"Аз винаги запомням имената на хората, с които се запознавам, и много се дразня, когато другите не могат да запомнят моето име. Но не мога да се похваля с добра пространствена ориентация, а това най-вероятно дразни хората, които винаги знаят посока трябва да вървят, за да стигнат до крайната си цел", дава пример Джонсън.

Ако и вие сте като нея, може би суперсилата ви е добрата памет. Но вероятно няма смисъл да ставате шофьор на такси.

2. Кои комплименти пренебрегвате?

"Когато сме добри в нещо, ние често сме склонни да омаловажаваме неговата сложност и значимост. Казваме, че това не беше нищо особено, че сме се справяли в далеч по-трудни ситуации. Истината обаче е, че ако човек ви прави искрени комплименти за нещо, това нещо го е впечатлило - подчертава Уитни Джонсън. - Обърнете специално внимание на тези моменти, защото те ви показват вашите силни страни, които вие пренебрегвате, а другите ценят."

3. За какво мислите, когато нямате работа?

Вървите по улицата, виждате празно помещение и си казвате "Какъв хубав магазин за плодове и зеленчуци ще стане тук". Гледате вечерта телевизионен репортаж за изкупните цени на оранжерийните ягоди и построявате план как може да направите така, че да продавате в този магазин на по-ниски цени от конкурентите. Такива мисли често се въртят в главата ви.

Честито, може би идентифицирате своя суперсила - предприемачески дух. Вероятно той не се е проявил досега, защото професията ви не го изисква или защото не сте му дали възможност. Разпознайте го и се възползвайте от него, като го приложите в работата си или започнете собствен бизнес.

За целта е нужна и решителност, но успехът не идва, без човек да опознае способностите и желанията, да пресметне риска, а след това да поеме предизвикателство. Може в началото и само в свободното си време. Щом непрекъснато съчинявате наум сюжет за роман или сценарий, опитайте да го напишете. Не един и двама писатели са започнали точно така, преди да станат професионалисти.

Ако постоянно мислите за едно и също нещо, когато не сте заети с всекидневните си задължения, това е знак, че имате естествен интерес и заложби към тази сфера на дейности, убедена е Уитни Джонсън.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Научно доказано: Умствените контрасти са ключът към успеха

Когато много сте ядосали шефа - алгоритъм на действие

3 сигурни симптома, че сте екстремно амбициозни в кариерата

Как да се защитите, когато шефът безогледно ви товари

5-те най-възпитани начина да издадете неувереност

И страхът от неодобрение е страшен

Когато имате шеф като Мечо Пух

Колко да питате, за да не изглеждате професионално некомпетентни

6 знака, че изопачавате конфликт в работата

Как да плените шефа и колегите за 5 минути с ефекта на ореола

Наръчник за оцеляване край колега грубиян

Защо е вредно самобичуване тип "Аз съм провал" дори и при голям провал