„Тъй като светът навлиза в ерата на изкуствения интелект, жп линията Китай-Европа има значителна възможност да затвърди позицията си на жизненоважна връзка в глобалната търговска мрежа. ИИ може да се използва за оптимизиране на логистичните операции, подобряване на планирането на маршрутите и подобряване на прогнозната поддръжка за влаковете. Чрез възприемането на технологиите за изкуствен интелект в сферата на услугите за товарни влакове може да постигне по-голяма ефективност, надеждност и устойчивост, за да бъде в крайна сметка от полза за всички участващи нации“, коментира китайският вицепремиер Дин Сюесян на Форума за железопътно сътрудничество между Китай и Европа, пише радио Китай. 

В бъдеще се очаква инкорпорирането на повече технологии и иновации, използвайки напредъка в последните години в сферата на технологии като изкуствен интелект, големи данни и др. С фокус върху насърчаването на IT приложения, дигитализация и развитие на интелигентна инфраструктура, карго коридорът Китай-Европа ще служи като все по-сериозна основа за подкрепа на международната търговия. 

Международният железопътен товарен коридор Китай-Европа е основна логистична жп линия, която предлага нови възможности за съвместна и устойчива търговия между Китай, европейските държави и страни, участнички в инициативата „Един пояс, един път. Транспортната услуга служи като жизненоважно средство за насърчаване на печелившо сътрудничество и икономическа жизненост в Евразия. 

Според последните данни на China Railway Group (CREC) до края на февруари по жп линията са били извършени над 85 000 товарни пътувания, свързвайки 120 града в Китай с 219 града в 25 европейски държави. Само за първите два месеца на 2024 г. са били регистрирани над 3000 карго влака, а компанията оператор вече е отворила и няколко нови маршрута, свързващи Сиан, Чунцин и Иу в Китай с Тбилиси в Грузия, Баку в Азербайджан и Истанбул в Турция. С 2928 пътувания са били доставени 317 000 стандартни контейнера стоки само за януари и февруари на тази година, отбелязвайки годишно увеличение от 9 процента на честотата на пътуванията и 10 процента на обема на товарите.

За едно десетилетие жп линията Китай-Европа се превърна в символ на значителното стабилизиране и развитие на търговското сътрудничество между Китай и страните от Централна Азия. Освен това железопътният коридор е и добър стимул за продължаващия ръст на търговията между Китай и Европа като цяло. Индустрии като производството, търговията, финансите, но и информационните технологии и научните изследвания претърпяха непрекъснати подобрения. Все повече и повече европейски продукти навлизат в живота на китайците, докато „произведено в Китай“ става все по-популярно в Европа.

За разлика от морските маршрути, които са податливи на пиратство (имайки предвид последното развитие във връзка с ескалацията на кризата в Близкия Изток и проблемите с пиратството от страна на йеменските хути), неблагоприятни метеорологични условия и геополитическо напрежение, наземният жп коридор Китай-Европа предлага по-бърза, по-сигурна и стабилна алтернатива за поддържане на международната търговия. И двете форми на транспорт работят заедно, за да осигурят плавния поток на стоките и да насърчат глобалната икономическа стабилност на фона на несигурност и нестабилност.

През последните 10 години, по маршрутите на жп карго коридора Китай-Европа, времето, необходимо за митническото освобождаване и проверки, се подобряват значително, а правилата и разпоредбите за трансграничен транспорт станаха по-стандартизирани. „Особено в последните няколко години отбелязваме истински бум на жп карго линията между Китай и Европа“, отлебялзва Джан Синюен, специалист анализатор на икономическите процеси в сферата. „Мрежата е по-плътна, с по-чести пътувания и подобрена ефективност. Това означава по-бързи доставки и по-широка гама от транспортирани стоки, както и оптимизиране на структурата на вноса и износа.“

Особен фокус при митническото освобождаване са продукти и компоненти на новите индустрии, свързани с технологиите и иновациите в Китай. Основен пример са митническите власти на град Гуанджоу в южната китайска провинция Гуандун. Те предлагат специализирани насоки за бизнеса и влаковете, пускайки специални маршрути специално за високотехнологичен износ. Тези маршрути се фокусират върху компоненти, използвани в индустриите за превозни средства с нови енергийни източници, както и първокласни домакински уреди и комуникационно оборудване. С това не само се подобрява структурата на износа на Китай, но и се споделят добрите резултати на страната в последните години в развитието на секторите за технологии и иновации. Благодарение на жп линията Китай-Европа, все повече чуждестранни клиенти могат да получат достъп до резултатите от иновативното развитие на Китай в сферата на науката итехнологиите.

Източнокитайската провинция Дзянсу пък е внедрила система за бързо митническо освобождаване за товарни влакове Китай-Европа, която значително подобрява ефективността както за митническите трансфери, така и за цялостния транспорт. Пътуванията с влак вече са с два до три дни по-кратки, а фирмите се възползват от 20% намаление на разходите за деклариране.

В бъдеще се очаква инкорпорирането на повече технологии и иновации, използвайки напредъка в последните години в сферата на технологии като изкуствен интелект, големи данни и др. С фокус върху насърчаването на IT приложения, дигитализация и развитие на интелигентна инфраструктура, карго коридорът Китай-Европа ще служи като все по-сериозна основа за подкрепа на международната търговия. 

„Тъй като светът навлиза в ерата на изкуствения интелект, жп линията Китай-Европа има значителна възможност да затвърди позицията си на жизненоважна връзка в глобалната търговска мрежа. ИИ може да се използва за оптимизиране на логистичните операции, подобряване на планирането на маршрутите и подобряване на прогнозната поддръжка за влаковете. Чрез възприемането на технологиите за изкуствен интелект в сферата на услугите за товарни влакове може да постигне по-голяма ефективност, надеждност и устойчивост, за да бъде в крайна сметка от полза за всички участващи нации“, коментира китайският вицепремиер Дин Сюесян на Форума за железопътно сътрудничество между Китай и Европа.