И 2-3 стигат, за да мислите да противодействате ли, или сами да си тръгнете

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Не мисли лошо, за да не става лошо, гласи теорията за т.нар. самосбъдващи се пророчества. Доста често обаче е глупаво човек да си затваря очите за сигналите, че нещо се мъти и може да загуби работата си. Въпрос на здрав разум е да анализира фактическата обстановка и да вземе мерки, вместо като щраус да зарие глава в пясъка.

1. Имате по-малко работа. Не е сезонно, а някак необяснимо. Шефът не ви залива с нови и нови задачи, както доскоро му беше навик.

Аха да се зарадвате, че натоварването ви е намаляло, и започва да ви човърка съмнение. Този началник досега не ви е дал основание да го подозирате в милозливост, дошла от прозрение, че ви е претоварил.

Има някаква вероятност и това да е - да е решил да пощади, обаче все пак се огледайте за още тревожни признаци.

2. Заобикалят ви. Внезапно секва информация, която пряко засяга вашите отговорности. Още по-зле е да забележите, че шефът не ви вика на съвещания, на които в задълженията ви влиза тъкмо вие да представите отчет за свършена задача или план за нова. Тревожно е да не ви кани на заседания, на които се обсъждат стратегии за бъдещето на отдела или компанията. Изглежда сякаш началникът не иска да сте осведомени, защото няма да сте част от онова, което предстои.

3. Игнорират ви. Присъствате на задължителните сбирки, но шефът претупва това, което трябва или искате да кажете. Може и въобще да не ви дава думата, макар че е поискал мнение уж от всички.

Това е явна демонстрация на пренебрежение, защото вече е решено, че ви уволняват, и някак не върви да получите възможност да блеснете.

4. Шефът няма време за вас. Все не намира 15 минути да говорите, когато молите за среща по много важен въпрос. Препраща ви при някого или нищо не отговаря.

Помислете дали самият той не е претоварен в този момент със служебни и/или лични проблеми. Може това да е причината. Но ако няма нищо такова, вероятно шефът не иска да ви вижда, понеже му е малко гузно заради уволнението, което ви крои.

5. Приближените и осведомените ви избягват. Във всяка фирма има хора, които са наясно с кадровите планове на началника. Било защото са присъствали при обсъждането им по сила на служебните си задължения. Било защото той им има доверие и се съветва с тях неформално. Било защото винаги си врат носа и успяват всичко да научат.

Съзнателно или несъзнателно, тези хора променят поведението си, когато контактувате. Добрите изпитват съчувствие, че скоро ще останете без работа, и се отнасят с вас малко като с болен/а. Лошите ви пренебрегват, защото скоро няма да имате никакво значение за самите тях.

6. Подозирате, че някой ви топи. А за съжаление този някой е от онези, на които шефът се доверява. Това обаче още не е основание за тревога, ако не съзирате и поне един от другите признаци. Все пак изковете стратегия как да неутрализирате недоброжелателя.

Избягвайте да споделяте резултати с колегата си. При успех ще побърза да се пришие и пръв да съобщи добрата новина на шефа. При фал ще пресили нещата и ще ви очерни.

За да получава началникът правилна информация за работата ви, намерете повод да изпращате и до него отчетите, предложенията, плановете си. Измислете хитра тактика периодично да търсите съветите му. Всеки обича да се чувства компетентен, особено началниците. Но много внимавайте да не прекалите и да създадете впечатление, че с нищо не сте способни да се оправите сами.

При признаци номер 4 и номер 5 не е лошо да пообщувате с клюкарите. Във всяка фирма има хора, които винаги са осведомени какво ще става. Вероятно няма да ви кажат директно, че ви предстои уволнение, дори да са зърнали, че специалистът по човешки ресурси вече готви заповед, но по отношението им ще разберете. Щом е леко съжалително или силно пренебрежително, значи новината не е добра.

7. Колега живо се интересува от задачите ви. Това по принцип не му влиза в задълженията. И никакво друго обяснение за внезапния му силен интерес към вашата работа не можете да намерите.

Причината вероятно е, че шефът вече му е възложил да се запознае със задачите ви, за да ги поеме след напускането ви. А нищо чудно и колегата ви сам да си прави планове за вашето място, ако е подочул, че ще ви уволняват.

8. Издънили сте се. Ако наскоро сте претърпели провал с проект, може би не само ви мирише на предстоящо уволнение.

Трябва да действате много бързо - постарайте се шефът ви да разбере, че сте си направили изводи от фала. Напишете анализ как се е стигнало до него, без да отричате собствените си грешки. Посочете как смятате да ги поправите. Предложете какво да се промени в организацията на работата в случай, че е нужно. Бъдете максимално обективни и много внимавайте да не нападате свои колеги, дори да имат вина за провала.

Изпратете анализа на началника и поискайте среща след това. На нея се постарайте да покажете и очи в очи, че сте готови да положите максимални усилия повече да няма неуспехи.

9. Лоша оценка. В много компании има системи за оценка на служителите. Може да е записано в трудовия договор, а може и да не е, но ако сте получили лоша оценка при поредната атестация, тя би послужила като основание за евентуално уволнение.

Щом не знаете точно какви са мотивите за лошата ви оценка, веднага изяснете. Често се случва в холдингови компании, в които има различни дейности, служителите, натоварени да оценяват, да не вникват в спецификата и да карат по общи правила. Ако подозирате, че това е причината, подробно обяснете особеностите във вашия сектор и произтичащото от тях. Поискайте оценката за работата ви да бъде преразгледана, като се вземат предвид всички тези факти.

10. Обективно. Хич не си въобразявате, че може да загубите работата си, ако компанията има финансови затруднения, променя дейността си, сменя собственика. Наистина е много вероятно да предстоят съкращения.

Налага се спешно да докажете ценността си като специалист. Съберете информация в каква посока мислят шефовете и дайте предложения, в които вашата роля е ключова. Говорете за конкретната работа, която ще свършите, и за конкретните резултати от нея. Изтъквайте личните си познания, способности, опит, с които ще допринесете за успеха. Дайте за пример предишните си постижения.

Потенциална заплаха е и нов началник. Известно време той ще се ориентира в структурата, разпределението на задълженията, способностите на подчинените си. После ще поиска да направи промени, в това число и да работи с нови хора. Надали става дума за поголовно уволнение, защото това е риск за него. Вашата задача е да не попаднете в черния списък. Бързо и умно планирайте как да покажете важността на задълженията си, своите качества и идеи.

Не чакайте шефът сам да ви забележи, постарайте се да изпъкнете.

И сега накъде?

Най-важното е да запазите спокойствие дори ако забелязвате и 10-те сигнала за уволнение накуп. След като ги анализирате, а оценката ви е, че наистина има защо да се притеснявате, най-далновидно е да направите две неща едновременно.

Първо, да се опитате да докажете ценността си за фирмата.

Второ, да се огледате за нова работа, естествено, дискретно.

В този процес може да направите неочаквани открития - че ви е писнало в тази компания или че има друга, в която ще се чувствате добре.

Тогава преценете реалистично шансовете си за нова работа и не чакайте да ви уволнят - сами напуснете. Понеже по този начин спестявате на фирмата задължителни по Кодекса на труда формалности и пари за обезщетение при безработица, се договорете да получите добри препоръки и незабавно плащане на всякакви финансови компенсации, които ви се полагат.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Човекът с най-хубавия костюм невинаги е най-големият шеф

Как пророчеството на приемането помага в кариерата

Три знака издават, че имате неподозирана суперсила за професионален успех

Научно доказано: Умствените контрасти са ключът към успеха

Когато много сте ядосали шефа - алгоритъм на действие

3 сигурни симптома, че сте екстремно амбициозни в кариерата

Как да се защитите, когато шефът безогледно ви товари

5-те най-възпитани начина да издадете неувереност

И страхът от неодобрение е страшен

Когато имате шеф като Мечо Пух

Колко да питате, за да не изглеждате професионално некомпетентни

6 знака, че изопачавате конфликт в работата

Как да плените шефа и колегите за 5 минути с ефекта на ореола