Министерският съвет провежда заседание днес, съобщи БНТ.

"До края на това правителство остава около седмица, МС ще заседава два пъти в понеделник и в сряда. Ще разгледаме 20 точки в реда на МС днес. Сега ще изброя някои от тях:

Ще одобрим близо 32 млн. лева от централния бюджет за 76-те модернизирани пътнически вагона от "Дойче бан" за БДЖ. След години чакане държавата ще осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване с предвидим график, без закъснение.

Ще одобрим и 72 млн. лева допълнителни средства по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и за общините. За увеличаване на заплати в администрацията във ведомствата, за персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, библиотеките, галериите и читалищата. Това е само първата част от увеличението на заплатите, което обещахме от бюджета за тази година.

Ще вземем решение за отпускане на 15 млн. лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и за репродуктивно здраве на жените.

Ще приемем ред за въвеждане на синя карта за разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест на всички участници", каза премиерът в оставка акад. Николай Денков.