На 1 април 2024 г. в китайската корабостроителница  Jiangsu Yangzi-Mitsui Shipbuilding бе вдигнат флагът на петия в историята на Параходство БМФ кораб с името „Родина". Това се случи броени дни след като в същата корабостроителница бе вдигнат флагът на еднотипния 45 500-тонен кораб за превоз на насипни товари „България". Кръстница на „Родина" е Даниела Минкова – служител в правното звено на компанията „Адванс Пропъртис".

Първият капитан на петия „Родина" е к.д.п. Иван Стефанов Тодоров, а първият главен механик – инж. Георги Траянов Колев. Този „тандем" прие на 2 август 2023 г. в същата корабостроителницата „Славянка" – осмият от серията от дванадесет 32 150-тонни кораба за насипни товари. В словото си по време на тържеството по приемането на кораба изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев посочи, че китайските партньори вече са предали 16 кораба за българската компания. В строителство са още 6, а предстои и поръчването на още три кораба. Това бизнес-партньорство, изразяващо се в строителството на 25 кораба, е постижение без прецедент в най-новата част от 132-годишната история на Параходството и то може да продължи.

Първият „Родина" (1935 – 1941 г.) е най-големият за времето си български търговски кораб (6510 т товароспособност). Вторият „Родина" (1946 – 1975 г.) и третият (1978 - 2008 г.) се превръщат в плаващи школи за няколко поколения български моряци. С четвъртия „Родина" (2010 – 2021 г.) новите собственици на Параходството изпълняват даденото обещание в БМФ винаги да има кораб с името „Родина". Това те показаха и с приемането на петия в историята на компанията кораб с това име.