Първото тримесечие на 2024 г. се оказа мрачно за Tesla. Ценните книжа на компанията паднаха с 29 процента, а капитализацията й с около 30 процента, до 550 милиарда долара. Анализаторите обвиняват за тези резултати скромните забавящия се пазар на електрически автомобили, предизвикателствата, които компанията среща в Китай; както и обществената реакция на поведението на изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск.

Една от причините за срива на акциите е намаляването на търсенето в Китай, което не може да бъде стимулирано от по-ниските цени. През февруари огромният завод в Шанхай достави на най-големия автомобилен пазар в света 19% по-малко коли на годишна база, а през март - 35% по-малко. Миналата седмица Tesla допълнително намали производството в своята гигафабрика в Шанхай.

Акциите на "Тесла" са загубили стойност и след изявления на собстевника Илън Мъск за изкуствения интелект. Друг проблем е делото около изплащане на Мъск от 56 милиарда долара, от страна на борда на дирлекторите през 2018 г. Тогава ръководителят на компанията беше официално лишен от заплатата си. Съдът нарече сумата "прекомерна" и нареди плащането да бъде отменено.

Бившият най-богат човек в света загуби още 40 милиарда заради спада на акциите на Tesla. Той притежава 20% дял на стойност около 110 милиарда долара. Останалите 80 милиарда са инвестирани в други бизнеси - SpaceX, X (бивш Twitter), Neuralink и The Boring Company.

Междувременно Tesla реши да промени политиката си и да увеличи цените. Компанията е повишила цената на всички модели Y в САЩ с хиляда долара. За базовата версия американците вече ще трябва да плащат 44 990 долара. Това ще засегне и Китай, където цената на бестселъра ще се покачи с пет хиляди юана.