Правителството даде 32 млн. лв. да се купят

Кабинетът осигури 32 млн. лв. на “БДЖ - Пътнически превози” за плащането на 76 вагона от “Дойче бан”. Те са втора ръка, но са модернизирани. Парите се осигуряват за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за 2024 г.

Договорът между “БДЖ - Пътнически превози” и “Дойче бан” беше подписан на 29 март. С тези пари до средата на месеца ще бъде платено на немския превозвач, а първата композиция от 19 вагона ще пристигне между 15 и 30 април, потвърдиха от министерството на транспорта. Другите три композиции поетапно ще идват до юни.

С тези обновени вагони, които доскоро са возили германци, ще бъде осигурено изпълнитението на графика и ще се запълни недостигът на подвижен състав. Ще се минимизират закъсненията, уточняват от българските железници. От правителството смятат, че пътуването с тях ще бъде много по-комфортно и безопасно.

С новите композиции ще се пътува на дълги разстояния - до Бургас и Варна, а също така до Русе.

Доставката на немските вагони почти съвпада по време с друго решение на правителството преди дни, с което възложи на министъра на транспорта да обяви поръчка за нов договор за обществен превоз на пътници. Този на БДЖ с държавата изтича в края на годината.

От министерството заявиха, че техническото задание е на 90% готово, но ще се съгласува с Европейската комисия.

Мнението на консултанта, който е изготвил анализа на железопътните превози у нас, е, че трябва да се обяви поръчка за превози по цялата жп мрежа, а не тя да се дели на лотове. Дали това ще е точно така, ще стане ясно след обявяването на процедурата.

Но 5 април пък у нас се очакват представители на испанската “Талго”. С тях ще се водят преговори за доставка на 20 нови влака за дълги разстояния, която е за 1,2 млрд. лв. Чака се те да потвърдят.