В края на февруари хазната беше на плюс с 1 млрд. лв.

1,1 млрд. лв. повече са приходите в бюджета в сравнение с първото тримесечие на миналата година, но излишъкът падна на 400 млн. лв. Това показват предварителните данни на Министерството на финансите. В края на февруари хазната беше на плюс с 1 млрд. лв.

Общо приходите за тримесечието са 15,8 млрд. лв., със 7,5% повече от същия период на 2023 г., което е 1,1 млрд отгоре. Разходите по КФП са 15,4 млрд. лв., или 18,9 % от годишните разчети.

Причината за стопяване на излишъка е в раздаването на милиони в последните седмици на кабинета “Денков”.

На 28 март правителството даде 1,6 млрд. лв. за покриване на дълговете на столичната топлофикация към “Булгаргаз” и БЕХ и сега “Топлофикация София” задлъжня директно към държавата.

БЕХ пък ще “дари” 728 млн. лв. от тази сума на фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Така се запълва дупката в него, за да има пари за компенсации за бита, ако токът след 1 юли поскъпне.

В понеделник министрите отпуснаха 32 млн. лв. на БДЖ да плати 72 модернизирани немски вагона. А също и заем от 154,6 млн. лв. на НКЖИ за строителството на жп линията към Сърбия и за тежкия участък на жп линията София - Пловдив, който е между Елин Пелин и Костенец. Пак в понеделник бяха отпуснати и 71,8 млн. лв. за увеличаване на заплатите в сферата на образованието, културата и на общините.