Възобновяват работата с 233 млн. лева от бюджета

През есента се навършват точно 50 години от първата копка на магистралата

До края на тази година ще са готови още 15 км от магистрала “Хемус”. Работата по нея се възстановява, след като шефът на пътната агенция Ясен Йорданов е подписал решение за това. Строежът бе спрян след спорове дали има всички необходими документи. През тази година обаче в бюджета са предвидени над 233 млн. лв. за магистралата.

От участъците най-напреднал е този от Боаза до пресичането с пътя Луковит – Угърчин. При него са изпълнени 68% от работите. Поради това от пътната агенция посочват, че той ще бъде завършен в края на тази година, включително и пътен възел Дерманци.

За следващия лот, който е от Дерманци и третокласния път Луковит – Угърчин до връзката с шосето Радювене – Катунец, ще е необходимо повече време, защото той е готов само 23%. Дължината му е 19,2 километра. По-напреднал е този до връзката с пътя Плевен – Ловеч. Там са изпълнени 53% от работите, предстои да се изгради и пътен възел Плевен.

От пътната агенция уточняват, че

трасето от Боаза до връзката с пътя Плевен

- Ловеч, което е близо 52 км, ще бъде готово

до края на 2026 г.

След това работата ще продължи по още три участъка, за да стигне магистралата до пътя Плевен–Ловеч до разклона за Велико Търново и Русе. Терените за тях са осигурени и се предвижда от средата на 2024 г. да започне строителството. Срокът за изпълнение е до 42 месеца, като общата дължина е малко над 52 километра. Това означава, че “Хемус” ще стигне до Велико Търново след 4 години.

За продължението след Велико Търново ще започне да се работи също от средата на тази година, посочват от пътната агенция. За участъците до пътен възел Ковачевско Кале и след това до Лозница има разработен идеен проект и проведена екологична процедура. В процеса на проектиране е установено, че се

налага промяна на одобреното

трасе

След уточняване на необходимите изменения ще се осигури възможност за извършване на допълнителни екологични процедури, проектно обезпечаване и започване на строителството. Следва издаване на разрешението за строеж, а продължителността на строителството е 36 месеца. От АПИ обаче не посочват кога ще приключи изграждането на двата участъка, които са с обща дължина от почти 77 километра.

За последния лот, предвиден за строеж, който е между Лозница и Буховци, има оценителски доклад за отчуждаване на необходимите имоти. За да стартира работата, се чака решение на Министерския съвет, с което да започнат отчуждителните процедури. След издаване на разрешението за строеж срокът за изграждане на участъка е 30 месеца.

През тази година се навършват точно 50 години от първата копка на “Хемус”, направена през есента на 1974 г. Оказва, се че за този период са изградени близо 200 километра от цялото трасе, което е с дължина 418 километра.