От България ще можем да видим пълно слънчево затъмнение през 2081 г.

Карти на НАСА показват, че през 2081 г. ще има затъмнение, видимо от България, обяви доц. Камен Козарев на младежкия фестивал "Ало, Слънце", който се провежда днес в "София Тех Парк". Науката така е напреднала, че вече може да прогнозира дори как ще изглежда короната.

Според него най-важното е да не се гледа без защита, това може да е филтър или специални очила освен при пълно затъмнение. Днес то преминава от Мексико, през 15 щата на Америка, след което ще потъне в океана.  Доц. Камен Козарев
СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА

Доц. Камен Козарев СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА

На фестивала известният ни археолог проф. Диана Гергова разказа за дълбоките прозрения и знания на траките за движенията на небесните светила. 

Както и столицата на гетите, известна като Градът на вълците или Градът на светлината, които до съвършенство познавали разположението на планетите и знаели за Млечния път. 

"Прабългарите не само създали известния в цял свят Слънчев календар, а и петима от рода Дуло управлявали с бръснати глави, защото така почитали Слънцето и Луната", обясни още тя. 

Археоложката отбеляза още, че първото затъмнение е документирано в Ирландия на 30 ноември 3040 г. преди новата ера.  Соломон Паси откри "Ало, Слънце"
СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА

Соломон Паси откри "Ало, Слънце" СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА

"По-късно, има сведения от древен Египет, че на 30 октомври 1207 г. преди новата ера също е имало пълно затъмнение. 
Преди 2700 г. пък в Шумер един от техните астрономи написал, че Слънцето и Луната са били в опозиция - отбеляза още проф. Гергова. - В Тракия е имало изключително висока култура в областта на математиката, астрономията и Космоса." 

Президентът на "Атлантическия клуб" Соломон Паси откри събитието и анонсира, че следващият "Ало, Космос" ще е на 25 юни. А за сегашният младежки фестивал той благодари на "Рацио", на Нова тв, на списание „Космос", на "София тех парк", на Физическия факултет на СУ и др.