Като си изградите лична култура на устойчивост, се самопрограмирате да побеждавате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Жаргонното "Не ми пука" си има научни имена. Нарича се психологически имунитет и култура на устойчивост. Всъщност става дума все за едно и също - да не позволявате нещо да ви разклати толкова силно, че да загубите способност да работите.

А неща колкото щеш: сприхав шеф, колеги, на които не им пука, ама в онзи смисъл - не им се работи, претенциозни клиенти, несговорчиви партньори, куп задачи и всичките спешни, даже ега ти лошото време.

Има хиляди хапчета и природни стимуланти, които вдигат имунитета на организма, а за повишаване на психологическата устойчивост - нито едно. Освен ако не броите успокоителните, но ще стане като във вица за онзи пациент, на когото лекарят излекувал с тях диарията. Човекът продължавал да се нааква, ама вече не му пукало.

Експертите по кариерно и личностно развитие казват нещо подобно - че лекът за повдигане на психологическия ви имунитет е в собствената ви глава. Там е ключът не само да оцелеете, но и да просперирате при и след всякакви сътресения.

Първото и най-важно е да приемете, че реалният професионален живот не е низ от успехи. Случва се и крах даже да правите максимални усилия, да проявявате предвидливост, да имате план Б и т.н. детайли от рецептите на тема "Как да се предпазим от провал". След провал устойчивият човек намира сили да се вдигне, да си направи необходимите изводи и да продължи напред. Неустойчивият се срива и изпада в самосъжаление.

Между другото, психологическият имунитет може да бъде сринат и от успех. Като някой се самозабрави след него, свършен е.

Това, което отличава човека със здрав психически имунитет от останалите, е, че той разбира кръговрата на живота: понякога е сред победителите, друг път е сред губещите, но независимо от резултата не се отказва да преодолява разочарования и страхове, за да преследва своята цел. Единственото нещо, от което наистина се страхува, е да пропусне да се възползва от възможност, която се е открила пред него, изтъкват специалистите по личностно развитие.

Второто е да се изолирате от вируси. Както внимавате какво пипате и често си миете ръцете, за да не хванете грип при епидемия, така гледайте рядко да се докосвате до хора, които ще ви заразят с негативизъм. Не е лесно, защото такива субекти вероятно има сред колегите и партньорите ви. Но ги избягвайте, колкото можете.

Контактът с честни, решителни, оптимистично настроени личности доказано подобрява вашия психологически имунитет. Тези хора ви заразяват с устойчив модел на поведение и ви делегират успех. Ако не през цялото време, поне в обедната почивка може да изберете да общувате точно с такъв колега вместо с някое мрънкало.

Няма съмнение, че позитивните хора ви помагат да достигнете пълния си потенциал, а токсичните хора пречат на вашето развитие. И понеже има теория, че всеки човек е нещо средно между петимата души, с които прекарва най-много време, избирайте умно обкръжението си.

За да сте устойчиви, трябва да не прекалявате с количеството внимание, което обръщате на чуждото мнение за вас. Невъзможно е да игнорирате напълно оценката на другите, но това не означава непременно да я приемате за безпристрастна и адекватна. Или пък да страдате каква е, макар да съзнавате от какво е продиктувана. Не можете да промените завистливия колега, но можете да не го чувате какво говори. Ушите са си ваши.

Светът е пълен с циници, скептици, хора, които обичат да мразят. Като ги оттласквате встрани от ума си, се съхранявате. Каквото и да е чуждото мнение за вас, важно е самоуважението ви да идва отвътре. Това е и признак, и стимул за здрав психологически имунитет, наблягат експертите.

Като искате да си го заздравите, не е лошо да вземете пример от човек в офиса, който винаги изглежда имунизиран срещу стрес и избухване. Може да забележите, че си има трикове - връща си самообладанието, като диша дълбоко, да речем. Или пък в остри ситуации не се ядосва, не драматизира, а проявава чувство за хумор.

Добре е и да се сприятелите с такъв колега, за да се опирате на него при нужда - най-мощен импулс за психическата устойчивост е междуличностната подкрепа.

Страхотна услуга ще си направите, като четете качествени текстове за успели хора. Техните житейски истории често пъти са всъщност разказ за успехи и провали, борби и обрати, през които са преминали благодарение на своята психическа устойчивост. От този разказ можете да научите как практически са я постигнали, а и да се вдъхновите.

Когато смятате, че имате нужда да си укрепите имунитета, си припомнете, че на днешния свят поне едно му е хубавото - на един клик разстояние в качествените сайтове можете да намерите препоръки как да се справите. Има всичко - от мъдри мисли, през съветващи статии, до конкретни техники за сваляне на стреса. В интернет ще откриете и най-новите научни изводи как да си изградите психологическа броня.

Всичко това ще ви насърчи и ще ви позволи да се самопрограмирате за успех. Защото нали не допускате, че сред милиардите хора на планетата само на вас се случват някакви неща, че не са се случвали на някого другиго, поради което се налага сами да откривате "топлата вода".

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Три трика за успешна лична енергийна ефективност в работата

Как пространственият мениджмънт в работата помага за успех

Най-сигурният признак, че сте намерили идеална работа

Най-сигурният признак, че трябва да смените работата

Как да се справяте с шеф емоционален манипулатор, който вменява колективна вина

10 банални, но подхлъзващи въпроси на интервю за работа

Имате успех, ако избирате работата си и по началника

10 сигнала, че ще ви уволнят

Човекът с най-хубавия костюм невинаги е най-големият шеф

Как пророчеството на приемането помага в кариерата

Три знака издават, че имате неподозирана суперсила за професионален успех