До 2030 г. потреблението на електроенергия в Австрия трябва да бъде изцяло покрито от възобновяеми източници. Десет години по-късно цялата територия на Австрия трябва да бъде неутрална по отношение на климата.

Интегрираният австрийски план за мрежова инфраструктура (ИАПМИ) ще послужи като важна основа по пътя към това. Окончателният му вариант беше представен от министърката за опазване на околната среда Леоноре Гевеслер пред австрийските средства за информация и зае централно място в новинарските емисии, съобщава БТА.

Австрийската енергийна мрежа (AЕМ) планира да инвестира девет милиарда евро в разширяването и модернизирането на националната мрежа за високо напрежение през следващите десет години. Операторът на вътрешната мрежа за високо напрежение ще изгради нови подстанции в източната част на страната и значително ще разшири преносните линии на запад. По този начин електрическата енергия от вятъра и слънцето ще намери своя път от източната част на страната до помпено-акумулиращите електроцентрали на запад - но също и до бъдещи големи потребители какъвто е концернът Фьосталпине.

Планът, чийто окончателен вариант беше представен пред медиите, трябва да гарантира, че тези големи проекти ще бъдат реализирани възможно най-безпроблемно. Той определя къде и с какъв капацитет в бъдеще ще бъдат инсталирани нови фотоволтаични системи и вятърни турбини и мощностите, с които за тази цел мрежата за високо напрежение трябва да бъде разширена. Освен на производството на електрическа енергия, той е посветен и на разширяването на производството на възобновяеми газове и техния транспорт, т.е. на биогаз и зелен водород.

Планът разглежда цялата енергийна система, що се отнася до основните преносни трасета. ИАПМИ не се фокусира само върху един енергиен източник, а предлага "интегриран поглед", заяви Леоноре Гевеслер, като подчерта, че това се прави за първи път в Австрия, като с този план Австрия поема и пионерска роля в ЕС.