Приложение на българската стартъп компания – TalentSight, помага на специалистите по подбор на персонал в процеса на намиране на подходящи кандидати в ИТ сферата.

Идеята за платформата се заражда през март миналата година между трима програмисти - Александър Геков, Тодор Ранчев и Красимир Дюлгеров, които често срещат проблеми в комуникацията си със специалистите по подбор на персонал и разминаванията в разбирането на дадена техническа позиция. 

В интервю за БТА те разказаха за проблемите за намирането на кадри в ИТ сферата, както и за тенденциите на пазара.

Намирането на правилните кандидати за дадена позиция в ИТ сферата е доста времеемко, тъй като голяма част от рекрутърите нямат технически познания. Разглеждайки наличните профили в различните платформи, често техническата информация е строго специфична, което затруднява специалистите по подбор на персонал. Съответно отнема време докато анализират техническия профил на даден кандидат и в коя сфера на програмирането е специалист, разказа Александър. 

Той отбеляза, че специалистите по подбор не използват достатъчно широк набор от методи за търсене на кандидати, а разчитат на текущите решения на пазара, като по този начин пропускат кандидати, които са подходящи за дадена позиция. Платформи като "джоб бордове" или други от този тип таргетират едва 30 % от кандидатите, които активно търсят работа. По-квалифицираните кадри, които съставляват 70 % от пазара, трябва да се намерят проактивно, посочи Александър.

В подбора съществуват два типа кандидати. Активните кандидати, които активно си търсят работа, но има и пасивни кандидати, които са склонни да си сменят работата заради по-добри условия, каза Тодор.  По думите му активните кандидати предпочитат платформите за обяви за работа. Той обясни, че те се фокусират върху по-големия проблем, свързан с наемането на кандидати, които не си търсят активно работа, но най-често това са по-ценните кандидати, с повече опит. Това, което правим, е да оптимизираме процеса за привличане на кандидати, изтъкна той. 

Проблеми между програмистите и специалистите по подбор

Има огромно разединение в езика и терминологията, в техническия жаргон, който използваме ние програмистите и този, който използват рекрутърите. Специалистът по подбор на персонал често не е технически човек, което създава известна дистанция и неразбиране, каза Тодор. По думите му рекрутърът се опитва да представи най-добрата възможност за даден кандидат, но без да е напълно наясно със специфичните технически познания на кандидата. ИТ сферата, както и медицината, са области, които се развиват стремглаво, което изисква човек да се информира постоянно, за да е в час с новите технологии. Тук става и пропастта между основните технически познания на специалиста по подбор и вече по-тясно специализираните знания на самия кандидат, обясни Тодор.  

Според Александър основният проблем е в комуникацията. Един специалист по подбор се запознава с автобиографията на даден кандидат, но трябва чрез разбиране на техническата спецификация да анализира дали кандидатът е подходящ. Ние работим за заздравяването на тази връзка между програмистите и хората, които искат да им предложат добра, но и релевантна възможност, обясни той. 

Това, което правим за рекрутърите, е да им пестим време, като им позволяваме да се ориентират по-бързо и да намират подходящи кандидати, добави Александър.

На специалистите по подбор отнема доста време да намерят достатъчно разбираема информация за даден кандидат, търсейки в морето от кандидати. Процесът по търсене се забавя до момента, в който специалистът попадне до потенциален кандидат, за който иска да намери повече информация, отбеляза Тодор. 

Оптимизация на подбора на кадри 

Приложението ни се фокусира върху специална търсачка, която отсява релевантните кандидати за дадена роля. Това е и ключово за индустрията, посочи Тодор. Той отбеляза, че в момента рекрутърите използват платформи като LinkedIn за подобен тип търсачка, въпреки че LinkedIn имат специален акаунт за рекрутъри, тя си остава професионална социална мрежа . Тя е професионална социална мрежа, която не е специализирана и съответно функционалностите ѝ не са насочени директно към улесняването на работата на специалистите по подбор на персонал. Използваме ИИ, за да обобщим профилите на потенциалните кандидати, и ги подреждаме спрямо направеното търсене по ключови характеристики от даден специалист. На база тази информация правим оценка, по която кандидатите се подреждат по релевантност спрямо направеното търсене, каза Тодор и добави, че TalentSight е тип Google търсачка за ИТ кандидати. 

Тенденции на ИТ пазара на кадри

По официални данни отворените позиции в компаниите са намалели значително. В същото време има доста начинаещи програмисти, които спадат към тези 30 % на активни кандидати, които си търсят работа. Но търсенето на mid и senior програмисти е високо. Вече намалява тенденцията, който и да кандидатства, да бъде одобрен, с цел да се обучи, обясни Александър. Той отбеляза, че ТalentSight е възможност и за пасивните кандидати, които могат да бъдат намерени от даден специалист по подбор. 

Наблюдава се и цялостно свиване на бюджетите на компаниите в посока на това да се обучават нови кадри, добави Ранчев. Увеличава се търсенето на качество на пазара, не толкова на количеството. А качеството в повечето случаи опира до пасивните кандидати с опит, обясни той. 

ИИ и подборът на кандидати

Последната малко повече от година ИИ нашумя като тема. Наблюдаваме много нови решения в различни индустрии като тази за подбора на персонал. Разликата е, че в други сфери ИИ навлиза по-бързо. В индустрията по подбор на персонал е малко по-трудно специалистите да намерят приложение на ИИ, посочи Тодор.  Той обясни, че ИИ може да помогне в процеса по подбор и съответно да прецизира работата на специалистите.