Обемът на продажбите на дребно в Италия се е увеличил с 0,3 на сто през февруари спрямо същия месец на миналата година. Това е първи растеж на продажбите на дребно по отношение на обема им в страната след 18 поредни месеца на спад, съобщи италианската новинарска агенция АНСА, цитирайки най-новите данни на статистическия институт "Истат" (Istat).

Измерени спрямо паричната им стойност, италианските продажби на дребно през февруари са били нагоре с 2,4 на сто на годишна база.

Продажбите на дребно извън магазините са спаднали с 1,6 на сто. След 4 месеца на растеж, онлайн продажбите намаляват с 0,5 на сто в сравнение с февруари 2023 г.

Разглеждайки стойността на продажбите на нехранителни продукти, най-силен ръст е отчетен при "козметични и тоалетни артикули" (+7,7 на сто), а най-значителен спад при "компютри и телекомуникационно оборудване" (-1,8 на сто).

През периода декември 2023 г. - февруари 2024 г. стойността на продажбите е нараснала с 0,1 на сто, докато обемът на продажбите е намалял с 0,3 на сто в сравнение с предходното тримесечие, предаде БТА.