Тежестта отново се прехвърля на БЕХ и "Булгаргаз"

Финансовият министър ще трябва да търси пари, за да запълни дупката във фонд "Сигурност на електроенергийната система" преди либерализацията на цените на тока на едро от 1 юли

Кабинетът "Главчев" отмени днес постановлението на правителството на Денков, с което взаманията на "Булгаргаз" и БЕХ от "Топлофикация София"  за 1,6 млрд. лв. се прехвърлят на държавата. Това е станало по предложение на енергийния министър Владимир Малинов. 

Така в бюджета се връщат обратно 1,6 млрд. лв., които бившият финансов министър Асен Василев отдели за тази цел в първите дни на април. Това доведе до намаление на фискалния резерв до 6,7 млрд. лв.  

Този ход на Василев беше и заради решението на парламента да се запълни дефицитът във фонд "Сигурност на електроенергийната система", който депутатите оцениха на 1 млрд. лв., а те са 600 млн. С хода на предишното правителство в БЕХ се вливаха 800 млн. лв., а той от своя страна щеше да "дари" 728 млн. лв. на фонда. Сега ще трябва да се мисли друга схема за изпълнение на това решение на парламента. То беше взето, за да има пари, с които евентуално да се посрещне либерализацията на цената на тока на едро от 1 юли.

Както "24 часа" е писал, от тази дата правителството ще определя тавана на цената на тока за бита, а разликата с цената на борсата, по която крайните снабдители купуват електроенергията, ще се покрива от фонда, ако е по-висока.  

В съобщението на правителството се пояснява, че за вече отменената мярка е трябвало да се изпрати уведомление до ЕК, а това не е направено.   Администраторът на помощта  е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че я разрешава или че мярката не представлява такава помощ.

Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона за държавния бюджет предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг", и „Булгаргаз" , от „Топлофикация София", с номинален размер до 1,6 млрд. лв., по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. При тази фактическа обстановка съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ, мотивира предложението си енергийният министър Малинов.