• Безспорен хит при покупките е Гърция, където поне 15 000 сънародници имат жилище, за 4 години са дали 127 млн. евро
  • Дубай набира все по-голяма популярност, там над 200 са купувачите от България

До 30 април НАП чака българите, които имат имоти в чужбина, да го обявят в данъчните си декларации.

Данъчните уточняват, че след тези 17 дни ще започнат проверки. И предупреждават, че ако

някой се опита да скрие имоти зад граница, ще бъде хванат,

защото НАП има данни за тях, както и за доходи от даването им под наем. Тази информация се получава ежегодно благодарение на автоматичния обмен с другите държави от ЕС. Тя се анализира и съпоставя с подадените декларации и обявените в тях данни.

В случай че бъдат установени несъответствия или липса на подадена декларация, от приходната агенция дават възможност на физическите лица да коригират формулярите си и да обявят имуществото си в чужбина и доходите си от даването му под наем. Ако необходимите корекциите не бъдат направени и пропуските не са отстранени, спрямо некоректните лица ще бъде образувано контролно производство.

“Автоматичният обмен на информация е важен инструмент, който приходната агенция използва за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения. Преди да започнем с контролните мерки, ние информираме гражданите за допуснатите пропуски и несъответствия и ги приканваме да ги отстранят. Смятаме, че този партньорски подход е много ефективен и води до коригиране на поведението на данъкоплатците и все по-висок ръст на гражданите и фирмите, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство”, коментираха от приходната агенция.

Оттам уточняват, че повече информация за декларирането и плащането на задължения има в сайта на НАП и фейсбук страницата на приходната агенция. Разяснения може да се получат от информационния център на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].

Данни от брокерските агенции показват, че фаворит за българите при покупки на имоти в чужбина е Гърция. Според данните на гръцката национална банка за периода 2017 – 2021 година наши сънародници са вложили 127 милиона евро в жилища в южната ни съседка.

През миналата година НАП обяви, че

проверява 2117 нашенци с имоти

в Гърция в акция, която обхваща всички, купили жилище за над 750 000 лв. тук или в чужбина. По неофициални данни обаче поне 15 000 българи са инвестирали в недвижимости в Гърция.

Дубай също набира популярност сред сънародниците ни, които искат да имат втори дом. Данъчните проверяват 161 човека за такива сделки. Според други данни над 200 българи са купили имот в арабската държава.

Интерес за покупка на жилища от българи има и към Турция, Великобритания, Австрия, Испания и Италия. САЩ също попадат в пазарите, които са във фокуса на сънародниците ни. (24часа)