Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа във възходяща посока очакванията си за растежа на световната икономика. Това разкрива най-новият пролетен доклад за перспективите пред глобалната икономика на МВФ, озаглавен "Стабилен, но бавен растеж: Устойчивост насред различия".

Според най-новата оценка на вашингтонската институция глобалният икономически растеж през тази година ще бъде 3,2 на сто, колкото бе и през 2023 година. В януарската си междинна прогноза МВФ посочи, че показателят за тази година ще нарасне с 0,1 проценти пункта по-малко, или с 3,1 на сто.

Средната обща инфлация в света ще се забави от 2,8 на сто в края на 2024 г. до 2,4 на сто в края на 2025 г. Новата оценка на МВФ показва, че за настоящата година повишаването на цените ще бъде по-високо (+0,1 процентни пункта), отколкото прогнозите през януари.

"Глобалната икономика остава забележително устойчива, като растежът се запазва стабилен, докато инфлацията се връща към целевите равнища. В последните години световната икономика преминава през редица предизвикателства, започвайки с прекъсванията на веригите за доставки в резултат на пандемията, започнатата от Русия война срещу Украйна, която предизвика глобална енергийна и хранителна криза, наред със значителния скок на инфлацията, последван от глобално синхронизирано затягане на паричната политика", се посочва в резюме на доклада, подписано от завеждащия управлението за изследвания в МВФ Пиер-Оливие Гуринчъс.

И все пак, въпреки многото мрачни прогнози, светът избегна рецесия, банковата система се оказа до голяма степен устойчива и големите нововъзникващи пазарни икономики не претърпяха внезапни сътресения. Нещо повече, скокът на инфлацията - въпреки своята сериозност и свързаната с него криза с разходите за живот - не предизвика неконтролирани спирали, произтичащи от разходите за заплатите, се посочва още в предговора на пролетните прогнози на МВФ.

Промените

По отношение на развитите икономики МВФ влошава прогнозата си за тази година за еврозоната (+1,4 на сто, което е спад с 0,1 процентни пункта спрямо януарската оценка) и Канада (+1,8 на сто, което е с 0,1 процентни пункта под януарската оценка ). Фондът обаче вече очакват по-голям растеж в САЩ (+2,1 на сто, или с 0,6 процентни пункта над предишната прогноза) и Великобритания (+1,5 на сто, или с 0,9 процентни пункта над януарската прогноза).

Основна причина за низходящата оценка за икономиката на еврозоната е влошаване на ситуацията в Германия, Франция и Италия, за които икономическите разчети са понижени със съответно с 0,4 процентни пункта, 0,3 процентни пункта и 0,6 процентни пункта до растеж от 0,7 на сто, 1,1 на сто, и 0,7 на сто.

Според оценките на МВФ икономиката на САЩ вече надминава своя предпандемичен темп на развитие.

В еврозоната растежът на икономиката остава нисък заради по-строгата парична политика и разходите за енергия, както и планираната фискална консолидация, които оказват натиск върху активността. Продължаващият висок ръст на заплатите и постоянната инфлация при услугите може да забави връщането на инфлацията към целевото ниво.

За Китай през 2024 г. прогнозата остава непроменена - за ръст на БВП от 4,4 на сто, но за Индия е понижена с цели 1,4 процентни пункта до 6,4 на сто, пише БТА.

Според пролетните прогнози на МВФ икономиката на Русия ще отчете ръст от 3,2 на сто през 2024 г. и 1,8 на сто през 2025 г., което е значително повишение спрямо януарските разчети и за двете години.