Изкуственият интелект (ИИ) се нарежда сред най-иновативните технологии, които обещават значително подобрение на множество аспекти от нашия живот. Бинг, който Майкрософт  прекръстиха на Втори пилот, разкри някои от ключовите области, в които демонстрира своя потенциал. 

Изкуствените интелекти (ИИ) могат да имат значително положително въздействие върху човечеството в много области. Ето няколко примера:

• Медицина: ИИ може да анализира медицински данни за бързо и точно диагностициране на заболявания, което може да подобри лечението и да спаси животи.

• Образование: Персонализирани образователни платформи, задвижвани от ИИ, могат да се адаптират към нуждите на всеки ученик, като предоставят индивидуално обучение.

• Екология: ИИ може да помогне в борбата с климатичните промени чрез анализ на големи количества екологични данни и оптимизиране на устойчиви практики.

• Транспорт: Автономните превозни средства могат да намалят пътните инциденти и да подобрят ефективността на транспорта.

• Бизнес: ИИ може да автоматизира рутинни задачи, да подобри вземането на решения и да увеличи производителността."

Но Бинг е предупредил:

"Въпреки тези ползи, е важно да се следи за етични и социални последици, като се гарантира, че ИИ технологиите се разработват и използват по начин, който уважава човешките права и свободи.".

За опасностите, свързани с изкуствените интелекти, вече е писано. Ето няколко примера за полезни приложения, които вече са разработени или са в процес на разработване:

Компанията Филипс обяви, че "надгражда своята доказана технология и я усъвършенства с помощта на изкуствен интелект". Целта на продукта ѝ, увеличаващ скоростта на Ядрено-магнитния резонанс (ЯМР), е да "осигурява бързи висококачествени изображения за по-широк кръг пациенти, включително пациенти, които изпитват болка, които трудно задържат дъха си по време на изследването или които имат импланти затрудняващи магнитно-резонансна томография".

Това се постига и чрез точно разполагане на пациентите преди сканирането, което увеличава скоростта на процедурата, намалява цената ѝ и намалява количеството вредни лъчения, на които е изложен пациентът.

Друго приложение е при пациенти, изпитващи остри проблеми или наскоро преминали през такива. Автоматизираните системи за следене на жизнените им индикатори, позволяващи бърза реакция, са позволили на една от болниците да постигне намаление на сериозните нежелани събития в общото отделение с 35%, а на сърдечните пристъпи - с над 86%.

В образователната сфера системите с изкуствен интелект могат да помогнат на учителя да разбере нуждите на всеки ученик в класа си и да насочат обучението "въз основа на неговите силни и слаби страни", според Университета на Сан Диего. Същите тези системи могат и да "оценяват стила на учене на ученика и неговите вече съществуващи знания, за да му предоставят персонализирана подкрепа и обучение".

Експертите по опазване на околната среда се обръщат към ИИ, за да анализира огромни количества данни за движението на дивите животни, пише сп. "Нейчър".Освен това ИИ се използват, за да забелязват неочевидни причинно-следствени връзки и откриване на липсващи звена в сложни системи, съобщава Институтът за проучвания на екосистемите "Кери".

В транспорта, ИИ ще могат скоро да управляват превозни средства, и в комбинация с други нови технологии като "интернетът на предметите" и 5 Джи мрежите, ще може да се създадат по-безопасни и ефективни транспортни системи, смята технологичната консултантска фирма Ап Инвентив. Те ще са изложени и на по-малко задръствания, защото ИИ ще помага за следене на потока на трафика.

В бъдещите транспортни системи ще намалеят и времето за намиране на място за паркиране - в което ще помагат автоматизираните сензори - както и броят на необходимите ремонти, смята софтуерната компания АйТранзишън. Причината за последното е, че ИИ ще следят кога превозните средства и инфраструктурата ще имат нужда от поддръжка, което ще помага да се избегнат неочакваните аварии, предаде БТА.

За бизнеса, ИИ означава както 168-часова поддръжка, която да отговаря на клиентите, така и подобряване на киберсигурността и безпристрастно обработване на кандидатурите за работа, които ще се разпределят към най-подходящите за тях длъжности, според компанията за човешки ресурсти БилтИн.