Още 631 проекта на общини ще бъдат финансирани от държавния бюджет, с което общият им брой ще се увеличи от 1627 на 2258.

Вносител е Министерският съвет, а промяната се прави като актуализация на държавния бюджет и мина окончателно на второ четене в пленарната зала днес с пълно мнозинство. 

Още при приемането на първия вариант на програмата в края на миналата година бе записано, че населените места, които не са успели да подадат документи за финансиране от държавата или имат предложения за корекции и за замяна на проекти, могат да направят това до март 2024 г.

Решено бе също актуализиране на проектите да се прави на всеки три месеца. 

Във финансовото министерство са получени писма от кметове на 167 общини с общо приложени 1062 проектни предложения. Други 673 кметства са поискали допълване с нови, а 293 са исканията за промени в параметрите. Така общият брой на проектите се увеличава с 631 и от първоначалните 1627 утвърдените за финансиране стават 2258.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев отбеляза, че интересът към програмата е голям и само до март 2024 г. са кандидатствали проекти за около 4-5 млрд. лева.