Препоръката е хората да обърнат левовете в евро максимално рано

Банките, които работят у нас, кредитират консервативно и изцяло в рамките и правилата на регулаторите - БНБ и ЕЦБ. Това заяви на дискусия в сряда председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова. Събитието бе организирано от асоциацията, участваха банкери и финансисти. Събраха се, за да обсъдят  макроикономическата обстановка, бъдещето на банковия сектор и стратегическите приоритети на асоциацията за тази година. 

Ние нямаме някакви цифри или ръстове, които да са умопомрачителни или под някаква форма да застрашават стабилността на системата. Това е валидно и за фирмите, и за домакинствата, категорична бе Димитрова.

Според нея данните за последните 10 години доказвали плавно и разумно кредитиране

А от ръста на депозитите е видно, че банките ни са ликвидни.

председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова.
председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова.

Присъединяването към еврозоната е ключов приоритет за банките и за държавата, увери още Димитрова.  Според нея  целевата дата за банкерите остава 1 януари 2025 г., трезорите работят и ще бъдат готови за това. Шефката на асоциацията бе категорична, че банките не само ще бъдат готови за въвеждане на новата валута, но и

ще бъдат двигател за приемането на еврото

Приемането на единната европейска валута ще мине основно през нас, инвестициите, които банките ще направят за приемането на еврото, са най-големи в държавата и изцяло ще бъдат поети от нас, подчерта Димитрова.

Плюсовете от приемането на еврото тя обобщи така: положително отражение върху кредитирането, развитие на капиталовите пазари, ЕЦБ като кредитор от последна инстанция, подобряване на бизнес средата.

Българските банки държат 12% от депозитите като минимални задължителни резерви в БНБ – това са близо 16 млрд. лева с нула доход. В Европа банките държат 1%, а ЕЦБ плаща 4%  върху тези свръхрезерви, направи сравнение Петя Димитрова.

От банковата асоциация препоръчаха на хората да депозират и обръщат парите в брой максимално рано преди датата на присъединяване. Никой нищо няма да загуби, всичко ще се прави автоматично, категорична бе тя. 

Заместник-председателят на асоциацията Цветанка Минчева припомни, че клиентските сметки ще бъдат превалутирани автоматично, информационните системи на банките са подготвени, ще се направят необходимите инвестиции за увеличаване на сигурността.

Слоган на кампанията, която банковата асоциация започва, ще бъде “Еврото - заедно за ново бъдеще”.

Според Минчева най-голямо предизвикателство ще бъде физическата смяна на банкнотите и монетите. Банките са ключов играч в този процес с добре изградена инфраструктура от филиали и банкомати и с доверието на хората, които държат парите си в тях, увери Минчева.

Според подуправителя на БНБ Петър Чобанов ако има система в българската икономика, която вече е в еврозоната от гледна точка на изисквания, регулации, добри бизнес практики и поведение, това е именно банковата система.

Тя е модел за стабилност и растеж, каза той.

Подуправителят на БНБ акцентира, че Асоциацията на банките и БНБ имат обща визия за кампанията по приемане на еврото - ефективната комуникация и подготовката около техническите изисквания са ключови за плавния преход към новата валута.