Поканени са всички почитатели на планината, за да си спомнят за великите българи и да се насладят на красотата природата 

На 20 април в комплекс Мальовица ще се отбележат 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Организатори на събитието са БТС и Българска федерация по катерене и алпинизъм с домакинството на Туристическо дружество "Мальовица".

„Каним всички, за да си спомним великите мъже, тръгнали нагоре към върха. И през двата дни – 20 и 21 април, са предвидени изкачвания. Музеят на алпинизма в ЦПШ Алпинист ще Ви пренесе в онези времена, в които силата на волята и духа са били двигател на достиженията", посочват от туристическо дружество "Мальовица".

Днес Христо Проданов щеше да бъде на 80 години и вероятно щеше да вдъхновява ново поколение млади алпинисти. Точно преди 40 години, току що навършил 41 години, той тръгва към Еверест за да стане първият българин покорил най-високия връх в света, при това без кислороден апарат.

Всъщност той е и първият човек в света, покорил Еверест по западния маршрут без използването на кислороден апарат. Остава там – при мечтата си. Броени дни след това до върха стигат Методи Савов и Иван Вълчев (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май). Людмил Янков е друго име, което всички запомнихме.

Сам и без екипировка на 8500 метра височина тръгва да търси Христо, за да помогне на приятеля си рискувайки живота си и сбогувайки се с мечтата си да покори Еверест. Само за един ден преодолява денивелация от 1330 м. (от кота 7170 до 8500м.). Остава единственият алпинист в света, носител на международната награда "Феърплей";.

Всички почитатели на планината са добре дошли на Мальовица, станал символ на българския алпинизъм. Мястото, където е изкована стоманената българска школа в този спорт.

Възстановяването на Музея на алпинизма в комплекса е само част от усилията, които се полагат за съхраняването на историята, паметта и възпитаване на любовта към планината. Когато попитали световноизвестния алпинист Джорд Мелъри защо иска да покори Еверест, той отговорил простичко: Защото го има.

Това е и най-точният отговор на въпроса защо да посетите „Музея на алпинизма" и прекрасната и величествена Мальовица. Просто, защото ги има. Неслучайно комплекс Мальовица стана и предпочитано място за семеен отдих след цялостното си реновиране.