Възстановяване, възраждане, възобновяване - това са трите приоритета пред Международния валутен фонд (МВФ), заяви управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева на пресконференция, посветена на дневния ред в глобалната политика на Фонда (Global Policy Agenda). Събитието се провежда в рамките на пролетните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон.

Когато говорим за възстановяване, това означава възстановяване на фискалната устойчивост. Това означава намаляване на дефицитите чрез по-добра събираемост и по-добро разпределяне на разходите, както и контрол върху държавния дълг, защото настоящите условия за поемане на заеми не са благоприятни заради високите лихви, посочи ръководителката на Фонда.

Възстановяването на фискалната устойчивост е необходимо в контекста на това страните да са подготвени са следващия шок, какъвто и да е той, каза още управляващият директор на МВФ. "Ще бъдем тествани отново", предупреди Георгиева.

Под "възраждане" разбираме възраждане на икономиката и перспективите за растеж, които в момента следват тенденция, доста под тази от последните десетилетия, добави Георгиева.

Трябва да работим за подобряване на достъпа до капитал, за намаляване на пречките пред бизнеса, за инвестиции в човешки капитал, както и за разширяване на участието на жените в пазара на труда и икономиката като цяло по света, посочи тя.

Третият приоритет - възобновяване, по думите й, е насочен към самия Фонд и неговото желание да продължи и възобнови ангажимента си към своите членове. Пример за това е финансирането на над 90 страни с повече от 300 млрд. долара от началото на пандемията.

Георгиева заяви, че МВФ си е осигурил около 25 млрд. долара като гаранция (подобно на гаранционен фонд - бел. реп.) на собствените си средства, които е отпуснал по различни програми за страните по света, съобщи БТА.

Управляващият директор отговори на журналистически въпрос за нарастващите финансови нужди на Украйна на фона на продължаващата инвазия от страна на Русия. По думите ѝ Киев ще се нуждае от над 42 млрд. долара (за да финансира бюджетния си дефицит - бел. ред.).