В непрекъснато развиващия се свят на индустриалната автоматизация, интегрирането на роботизирани решения се превърна в отличителен белег на съвременното производство. От линиите за сглобяване на автомобили до наночиповете, технологиите за автоматизация революционизираха производствените процеси, предлагайки ефективност, прецизност и безопасност. Автоматизацията на монотонните и еднообразни задачи в индустрията позволява на компаниите да бъдат намалят производствените разходи, което подобрява и тяхната конкурентоспособност на европейските и международни пазари. Именно тези тенденции водят и Аутоматикс към създаване на универсално решение, което да повишава производствената ефективност на предприятията и облекчава труда на служителите, позволявайки им да се фокусират върху задачи с по-голяма добавена стойност.

RoboTend е проектиран като елемент на оптимизацията в производствена технология, предлагайки гъвкаво и ефикасно решение за автоматизация на машинните процеси  - най-вече обслужване на CNC машини. Това е специализирано решение, разработено изцяло от Аутоматикс, благодарение на придобитият опит в интеграцията на роботи и проектирането на нестандартни машини, в отговор на нуждите на пазара. Управителят на компанията, Димитър Карамихалев, вижда проблемите на индустрията и нуждата от универсализиране и висока ефективност.  

Обслужването на CNC машини е ключов компонент от производствените операции на компаниите в металообработващата и автомобилната индустрии. Традиционно ръчна задача, изпълнена с предизвикателства като неефективност, грешки и несигурност, тя може да претърпи трансформация с въвеждането на автоматизирано решение като RoboTend.  Използвайки напълно машинния потенциал, това директно допринася за ръст на приходите, като по този начин дава бърза възвращаемост на инвестицията (ROI). При петдневна работа на трисменен режим, минимизирайки загубата на време от законосъобразните почивки на машинните оператори, решението спестява на предприятията цяло денонощие на седмична база. Работата на RoboTend при текущи клиенти показва поне 100% ръст в производителността.

Оборудван със здрави механични компоненти, RoboTend се интегрира безпроблемно в съществуващите производствени работни процеси, предлагайки безброй предимства за бизнеса. Едно от ключовите предимства на RoboTend е способността му да повишава производителността чрез автоматизиране на повтарящи се и трудоемки задачи. Като се справя с товаренето и разтоварването на материали с прецизност и бързина, RoboTend освобождава човешките работници да се съсредоточат върху дейности с по-голяма добавена стойност, като контрол на качеството, решаване на проблеми и оптимизиране на процеси. Това не само подобрява общата производителност, но също така насърчава по-безопасна и по-пълноценна работна среда за служителите.

 

RoboTend е универсален модул за автоматизация с рафтове за детайли със сменяема растерна плоча, като е проектиран да побира разнообразни по размер и форма детайли. Разполага с компактни размери, като лесно може да се премести с мотокар. Това осигурява висока мобилност и възможност за използване на продукта на няколко позиции и производствени линии през работния ден. Заключващите системи могат да бъдат пневматични или механични. RoboTend е универсален за всички видове индустриални и колаборативни роботи, като допълнително е вградено отделение за контролер на робота и за външно PLC. Монтажната плоча е наклонена на 45 градуса, за да се увеличи максимално обсега на робота.

Освен това, модулният дизайн за компонентите на RoboTend позволява лесно персонализиране, за да отговаря на специфичните производствени изисквания, осигурявайки оптимална производителност в различни индустриални условия. Неговото интегриране в производствените операции носи значителни икономии на разходи чрез намаляване на необходимостта от ръчен труд, минимизиране на грешки, престой и загуба на материали.

Тъй като автоматизацията продължава да се разпространява в производствения сектор, потенциалът на решения като RoboTend за трансформиране на производствените процеси е значителен. Като стимулира ефективността, прецизността и рентабилността, RoboTend е готов да улесни прехода към автоматизацията, давайки възможност на бизнеса да процъфтява в един все по-конкурентен глобален пазар. В заключение, нарастването на автоматизацията в производството предвещава нова ера на ефективност и продуктивност. С решения като RoboTend, фирмите имат възможност да оптимизират своите операции, да подобрят безопасността и да постигнат устойчив растеж в динамичния пейзаж на съвременната индустрия.