Компенсацията за подпомагане на тези потребители е оценена от кабинета "Главчев" на 30 млн. лв. за периода от 1 януари - 30 юни

Кабинетът "Главчев"  прие на заседанието си в петък програма за компенсиране на разходите за ток на училища, детски ясли и градини, читалища, църкви и други

Крайни потребители на електрическа енергия като детски градини, ясли, училища, читалища, храмове, манастири, молитвени домове, спортни школи и други, изброени в § 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, ще бъдат компенсирани за енергийните си разходи за периода 1 януари 2024 г. - 30 юни 2024 г., съобщават от правителството.

Това предвижда специално разработената за това програма, приета от Министерския съвет на днешното му заседание. В момента тези клиенти купуват електрическата енергия по борсови цени.

 Компенсацията ще се изчислява като разлика между средната цена на базов товар на пазар „Ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец и регулираната цена, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране за текущия ценови период. Компенсацията ще се предоставя чрез доставчиците, с които крайните клиенти имат сключен договор за покупка на електрическа енергия, като намаление на дължимата за плащане сума по съответната фактура.

Необходимите финансови средства по програмата в размер на около 30 млн. лв. са осигурени от целевите вноски на задължените лица във фонд „Сигурност на електроенергийната система". Решението влиза в сила от 1 януари 2024 г. и ще се прилага до 30 юни 2024 г., когато изтича настоящият регулаторен период.

Така де факто се връща една голяма група потребители в регулирания пазар, в който сега са само домакинства, коментират експерти.