Удължава се с 5 години срокът, в който е възложено на „Български пощи"  да извършва универсалната пощенска услуга. Това е предвидено в проект за промени на Закона за пощенските услуги, който прие служебния кабинет, след което ще бъде внесен в парламента.

Законопроектът е в изпълнение на плана за преструктуриране на дружеството. Извършването на универсалната пощенска услуга е възложено на „Български пощи"  през 2010 г. за срок от 15 г. С предвидените промени се изпълнява изискването на Европейската комисия, държавата да гарантира, че „Български пощи"  ще предоставят услугата от общ икономически интерес за целия срок на действие на Плана за оздравяване.

Универсалната пощенска услуга гарантира качествено обслужване за всички потребители на достъпни цени, независимо дали живеят в централни или в труднодостъпни райони.

Законопроектът предвижда размера на авансовите средства за компенсация на „Български пощи" за предоставяне на универсалната пощенска услуга ще е равен на одобрения бюджет за съответната година.

Проектът на закон постановява още дружеството да има правото да получава пълния размер на компенсацията.