Нарушени са правилата на борбата срещу прането на пари и тези за социална отговорност

Платформата за онлайн залози Bet365 ще трябва да плати на британския хазартен регулатор общо 582 120 британски паунда глоби за неспазване на изискванията на борбата срещу прането на пари и за социална отговорност, съобщиха от регулатора преди дни.

Hillside (UK Gaming) ENC, която притежава лиценз за бинго и казино продукти на Bet365, ще плати 343 035 паунда, а Hillside (UK Sports) ENC, която има лиценз за залагания – останалите 239 085 паунда. Цялата сума ще бъде насочена към социалноотговорни каузи, както изискват британските регулации.

Пропуските в дейността на двете фирми са открити по време на оценка на съответствията през март 2022 г. Неспазването на изискванията за социална отговорност представляват пробив в системата за ранно откриване на риска, с каквато трябва да разполагат организаторите на онлайн залагания.

Тя трябва да анализира рисковото поведение на играча и да го предупреди навреме да прекрати залаганията. В случая проверката е установила, че системата е така направена, че не може ефективно да установи дали играчът е прочел и разбрал предупрежденията.

Проверките са установили и че двете компании не притежават системи за проверка дали клиентите им имат наложени санкции, преди още да са направили първите си залози. Неуспешно са извършвали и независими проверки на клиентите, като са разчитали само на годишната самопроверка на играчите, която се извършва само по документи.

Кей Робъртс, изпълнителен директор по операциите на британския хазартен регулатор, каза: “Пропуските в политиката и процедурите може да не са били толкова сериозни, колкото тези в други хазартни бизнеси през последните години, но въпреки това бяха пропуски. Очакваме високи стандарти от операторите по отношение на поддържането на хазарта безопасен, справедлив и свободен от престъпления и винаги ще предприемаме действия, за да коригираме всички пропуски. Този оператор е много наясно, че повторението на тези пропуски ще доведе до ескалиране на регулаторните действия”.