През последните месеци златото поскъпна рекордно и цената му гони 2600 долара за унция. Съвсем скоро се очаква подобни върхове да отбележи среброто, твърди Макс Баклаян, инвестиционен експерт за благородни метали и изпълнителен директор на компанията "Тавекс".

Очакваме да видим рекордни цени на средна годишна база на среброто в някакъв момент през 2024 г. казва Баклаян. Той припомня, че цената на белия метал достигна исторически връх от 49,51 долара за тройунция (31,1035 грама) през 2011 г.

В България търсенето на сребро през последната година се е увеличило 10 пъти, пише още Макс Баклаян.

Среброто е втората най-търгуема стока в световен мащаб, след петрола, същевременно е и монетарен финансов метал. Комбинацията от намаляващо предлагане, увеличаващо се индустриално и монетарно търсене, рециклираното му в много малки обеми и не на последно място фактът, че повечето мини добиват сребро като субпродукт, водят до заключение, че съвсем скоро среброто ще отбележи нов ценови рекорд, смятат от "Тавекс".

Основна причина за тази перспектива е зелената трансформация и ангажиментите, поети от всички големи правителства. Зелената сделка минава изключително и основно през среброто, или по-конкретно, производството на фотоволтаици и батерии за електромобили.

Друга причина е търсене на ценния метал извън индустрията - под формата на кюлчета, монети, бижута и сребърни прибори, основно с цел инвестиция, пише БТА. Среброто е златото на средната класа и с ръста на златото все повече инвеститори успоредно се насочват към среброто като подценена алтернатива, посочват търговците на инвестиционни метали в "Тавекс".