• Гласуват Пътната карта в следващия парламент
  • Депутатите не приеха предложението на БСП за отлагане на либерализацията на пазара на ток с три години

Депутатите отложиха свободния пазар на ток с една година, тоест от 1 юли 2025 г. Досега с промени в Закона за енергетиката, битовите потребители трябваше да излязат на свободния пазар на 1 юли тази година.

Вносители на промените са БСП, ИТН и ГЕРБ с ДПС. Това бяха три различни законопроекта, но в последствие се обединиха в един общ, тъй като по същество предложенията са едни и същи.

Според сегашните текстове на закона, които са от октомври м.г., от 1 юли НЕК трябваше да престане да е обществен доставчик на ток, а КЕВР - да не определя квоти на централите за регулирания пазар. Цените на тока в преходния период - до 2026 г., трябва да се определят от правителството.

Крайните снабдители - дружествата на "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про", трябваше да купуват тока от борсата, а разликата между определената от кабинета цена и тази на борсата да се покрива от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Изискването за 100% свободен пазар на ток на едро е условие за второто плащане в плана за възстановяване и устойчивост. 

Вчера на енергийна комисия депутатите приеха и проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност. Тя представя по периоди целевите мерки и политики, както и ключови етапи от развитието на електроенергийния сектор, с отчитане на развитието на други ключови сектори на икономиката.

Днес обаче по предложение на БСП тя отпадна за гласуване от дневния ред. 

"Пътната карта ще погуби нашите въглищни региони. Този план не дава отговор на въпроса – как така ние изнасяме въглища за Сърбия и Македония и после внасяме ток? Нима те там не замърсяват? Как така в една съседна Турция могат да си пуфкат комините колкото си искат и ние да дишаме техния въздух. Затова ние от БСП искаме преразглеждане на Зелената сделка, защото България извърши своя ангажимент за емисиите от 1990-а г. Намалихме ги с 43%. Нищо не налага приемането на тази Пътна карта. Тя не решава нито един проблем", аргументира се Драгомир Стойнев от БСП и явно успя да повлияе на депутатите достатъчно, за да ги убеди и да не я гласуват днес в пленарната зала. 

След дадена 30-минутна почивка, БСП се върнаха с ново предложение. Настояха са отлагане на либерализацията на пазара на ток с 3 години, но депутатите не го приеха. 

"Бяхме на среща с протестиращите миньори, чухме техните искания и искаме да предложим реакция, които отразяват техните желания", обясни Нинова за внезапната промяна. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обаче обясни, че не вижда защо трябва да се прави това непрекъснато отлагане. По думите му няма какво да се промени за този срок. 

Нинова обаче бе категорична, че по този начин няма да се оскъпи токът с 20% и ще помогнат на милиони семейства.