• От средата на 2026 г. производството на метала ще се увеличи с 50%
  • След първия фотоволтаичен парк, който бе пуснат в експлоатация в края на 2021 г., започва строителството на още два, а след година на четвърти

800 млн. лв. инвестиция в медодобивния завод на "Аурубис" в Пирдоп и първа копка на разширението на рафинерията за катодна мед, обявиха ръководители на германската компания на 25 април. Планирано е от средата на  2026 г., когато проектът завърши, производството на мед да бъде увеличено с 50% - от 230 000 на 340 000 т на година. В четвъртък беше стартирано и строителството на два фотоволтаични парка - "Аурибис-2" и "Аурубис-3". Първата соларна инсталация беше открита в края на 2021 г. Планира се след година и четвърти парк, с който общата мощност на фотоволтаиците ще е 41 мегават пика. Тогава токът от слънце ще покрие 15% от нуждите от електроенергия на това енергоемко производство.

"В 66-годишната история на този завод има много върхове, но днес даваме началото на най-голямата инвестиция и когато влезе в експлоатация новото разширение, надяваме се, че най-доброто предстои". Това заяви изпълнителният директор на "Аурубис България" Тим Курт.

По повод на това голямо вложение, не само за групата, но и за България, в завода дойдоха за първата копка Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на германската компания "Аурубис", Маркус Крамер от надзорния съвет, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, евродепутатът Цветелина Пенкова, кметовете на Златица и Пирдоп, главният изпълнителен директор на "Главболгарстрой холдинг" Емил Ангелов. Строителната компания е изпълнител на разширението.

"С днешната първа копка на разширението на нашето производство поставяме началото на нова голяма вълна от мащабни вложения в "Аурубис България". Това е една от най-големите, ако не и най-голямата инвестиция на германска фирма в България. Медта е изключително важен метал и е все по-видно  от все по-голямото му търсене по света. Днес всички полагат усилия за декарбонизация и за промяна на начина ни на живот, а затова трябва мед. С днешното разширение на производствените мощности ще отговорим на усиленото търсене на този метал в Европа, в Югоизточна Европа. Пирдоп може да се окаже ключов в търсенето на мед. С днешната инвестиция ние ще разширим производството с 100 000 тона катодна мед, което е с 50% увеличение на производството". С тези думи представи проекта Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на германската компания "Аурубис".

Цялостната инвестиционна програма на "Аурубис" възлиза на 1,7 млрд. евро в България, в Германия, в Белгия, а също и в рециклиращи мощности на мед в САЩ. "С това засвидетелстваме, че нашите вериги на доставки ще устоят на ударите на икономическите сътресения", допълни Харингс.

„Това е важен ден за България и за българо-немските отношения", каза министърът на икономиката Петко Николов при първата копка на разширението. Той подчерта, че правителството поставя фокус именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство. Немските компании са сред най-големите инвеститори у нас, около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно германски фирми, а "Аурубис" е най-голямата от тях", каза Николов.

Във видеобръщение европейски комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че в новата геополитическа ситуация търсенето на мед ще бъде изключително важно за намаляването на зависимостта от различни доставчици извън Европа. Производството на европейска територия на катодна мед ще повиши конкурентоспособността на европейската индустрия. Според него търсенето на мед ще нарасне двукратно през 2025 г.

Икономическото аташе към посолството на Германия в България Мориц Зайлер заяви, че оборотът на между двете държави възлиза на 12 млрд. евро годишно. "С тази значима инвестиция ние доказваме, че огромните резултати далеч не са предел на възможностите и тези търговски отношения имат възможност за нарастване", отбеляза Зайлер. Според него с инвестицията от 800 млн. лева се доказва, че всички слухове за рецесията на немската икономика са силно преувеличени.

Ръководителите на "Аурубис" и официалните гости направиха общо първата копка на разширението на рафинерията в Пирдоп. 
Снимки: Йордан Симеонов
Ръководителите на "Аурубис" и официалните гости направиха общо първата копка на разширението на рафинерията в Пирдоп. Снимки: Йордан Симеонов
Българският евродепутат Цветелина Пенкова слага подпис върху първия панел, който ще бъде монтиран във втория фотоволтаичен парк. 
Снимки: Йордан Симеонов
Българският евродепутат Цветелина Пенкова слага подпис върху първия панел, който ще бъде монтиран във втория фотоволтаичен парк. Снимки: Йордан Симеонов