Общественото мнение в Стара Загора е напълно в защита на каузата "Марица-изток", заяви на пресконференция кметът Живко Тодоров

"Всичко за зелената сделка е решено – това мнение битуваше в хората; ние им казваме, че нищо не е решено до последно, когато има гражданско общество и подкрепа от страна на местната власт". Това дефинира пред медиите днес Иван Вълев, председател на синдикат „Подкрепа" за рудник „Трояново-север" в държавните мини "Марица изток", информират от пресцентъра на община Стара Загора.

"Случилото се вчера в парламента е плод на няколко месеца съвместна работа с кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и ние искаме искрено да му благодарим", подчерта на свой ред Бисер Бинев, председател на структурата на "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" ЕАД. Той благодари и на депутатите от 49-ия парламент, одобрили отпускането на 250 млн. лева годишно на мините за периода 2024-2028 г. – пари от държавния бюджет, предоставяни за техническа рекултивация. "С тези средства – не мога да зная категорично дали ще бъдат достатъчни, но при правилно разходване би трябвало, ще се гарантират работните места", увери Бисер Бинев.

На свой ред кметът на Стара Загора Живко Тодоров изказа своята благодарност към синдикатите и в частност към КТ „Подкрепа" в мини  "Марица-изток". "Всички сме свидетели на усилията, които те лично положиха, за да може да се гарантира работата на хората и техните усилия не започнаха от вчера, а буквално от няколко години насам. Аз съм свидетел на направеното от тях, за да обърнат мнението на много политици, да популяризират каузата "Марица-изток", за което благодарност и на журналистите, направили публично достояние много факти. Общественото мнение в Стара Загора е напълно в подкрепа на комплекса, а винаги съм казвал, че "Марица-изток" представлява Стара Загора", бяха думите на Живко Тодоров.

"Представете си каква би била същината на Стара Загора без "Марица-изток" и без всички хора, които работят там", предложи той на журналистите. "Когато хилядите хора там не получат заплати и генерираният там паричен поток секне, то търговията ще замре, няма да има пари и за малкото квартално магазинче, и за фризьорката, и за обущаря, дори за най-малките бизнеси парите ще намалеят страшно много. Това ще удари всеки сегмент на бизнеса в региона. Така че това не е кауза само на тези хора, на "Марица-изток", а на всички нас, които живеем тук - да запазим прехраната си и да имаме по-сигурно бъдеще", обобщи Тодоров.

От КТ "Подкрепа" увериха, че и след изборите през юни ще продължат съвместните си действия с местната власт и с хората, които вярват, че не всичко е решено предварително.