На края на силите си и с последни молби за още отсрочки към кредитори и работници. Така голяма част от представителите на сектор земеделие в кюстендилско, сред които животновъди, зърнопроизводители и овощари описват положението си в момента.

"Животновъдният сектор в момента е пред пълен колапс. Всички са взели авансово храна, във вид на зърно и не мога да се разплатят", каза животновъдът Антон Тодоров.

"Виждам по обявите, че се продават цели стопанства, заедно с техника, база и полетата. Помощта, която евентуално ще се изплати, т.нар. „украинска помощ", мисля, че доста закъсня", сподели Росен Йосифов – зърнопроизводител.

Освен че изплащането на „украинската помощ ще се забави с още близо месец, овощарите в региона отчитат забавяне и на всички други субсидии в сектор земеделие, пише БНТ.

"Когато има такива закъснения и ние все повече не можем да си обслужваме кредитите, които са съобразени с помощи и субсидии, в един момент започваш да се замисляш дали... сме в правилната сфера", обясни Милен Георгиев – овощар.

А след проведената среща между служебната власт, синдикатите и голяма част от представители на сектор „земеделие", според животновъдите, пари за 22 април не са били предвидени.

"Оказва се, че в крайна сметка парите, които е трябвало да бъдат отделени ги няма ниво в националния бюджет, нито във фонд земеделие и сега от къде ги намериха не знам. За 15 юни предполагам, че ще бъдат изплатени, защото варианта е на 9 юни и ще се създаде напрежение около изборите, ако не бъдат изплатени", подчерта Валери Йовев – животновъд.

Ако на 15 май парите от обещаните помощи не са изплатени, протестите и блокадите в цялата страна ще бъдат възстановени, добавиха още от земеделския бранш.